Babylon aan de IJssel. Foto:  Marije van den Berg
Babylon aan de IJssel. Foto: Marije van den Berg

Hexagon Ensemble verbindt oudste verhaal ter wereld met keiharde actualiteit

ZUTPHEN - In de nieuwe muziektheaterproductie Babylon aan de IJssel, van het jubilerende Hexagon Ensemble en actrice Judith Linssen, botst de mystieke wereld van Gilgamesj (het oudste epos van de wereld) met de harde werkelijkheid van een vluchteling in West-Europa. Zondag 14 november wordt Babylon aan de IJssel uitgevoerd in Theater Hanzehof.

In de door Marcel Roijaards geschreven tekst maken we kennis met een IND-medewerkster. Zij moet beslissen of ze de jonge Irakees Shirwan een verblijfsvergunning verleent. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn gevaarlijke vlucht naar Nederland, maar ook over een oeroud epos, het oudste verhaal ter wereld: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid donkere wolken zich boven de Nederlandse polders samenpakken. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden verweeft zich met een troostrijk verleden. Wat is waarheid, wat is verzonnen? 

De Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq tekende voor de muziek en, hoewel het in beginsel geenszins de bedoeling was, speelt ook zijn eigen levensverhaal, naast dat van vele andere vluchtelingen, een grote rol in deze voorstelling. Zondag 14 november 2021 wordt Babylon aan de IJssel uitgevoerd in Theater Hanzehof in Zutphen. Aanvang: 15.00 uur. Voor kaarten, zie de website. 


www.hanzehof.nl