Filmfestival Cinekid bij Luxor

ZUTPHEN - In de herfstvakantie kunnen kinderen én hun (groot)ouders de 35ste editie van Cinekid Festival beleven in Luxor Theater. Van 16 tot 24 oktober draait er voor kinderen van elke leeftijd een bijzondere film met alle ingrediënten om te ontdekken, verwonderen en verbinden.

Avonturen van Anansi de spin (leeftijd 4+)
Een grappige animatiefilm waarin de spin Anansi zijn tegenstanders steeds te slim af is. De West-Afrikaanse volksverhalen over de spin Anansi kwamen door de slavernij onder meer in Suriname, de Antillen en het Caribisch gebied terecht. Daar kent iedereen ze. Schrijver Iven Cudogham haalde de spin naar Nederland via zijn kinderboeken en een tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. En nu is er deze animatieserie. Te zien op 18 oktober om 13.00 uur en 22 oktober om 13.00 uur.

Wonderlijke werelden (leeftijd 6+)
Compilatie met de allermooiste korte films uit diverse landen, die bijzondere en verbazingwekkende werelden laten zien, heel anders dan de onze. Maar ook tonen ze hoe wonderlijk onze eigen wereld kan zijn. Zo gaat de film Paraplu’s over een meisje dat heel bang is voor de regenachtige wereld om haar heen. Maar met behulp van haar hondje leert ze langzaam maar zeker haar angsten overwinnen en de wereld ontdekken. Te zien op 16 oktober om 13.00 en 15.00 uur.

Mijn leven is een circus (8+)
Canadese feelgood-film met een goede dosis humor en ontroering over de 12-jarige Laura, die is geboren in een circusfamilie maar verlangt naar een minder hectisch leven. Laura’s lerares Patricia ziet hoe intelligent ze is en helpt haar op een goede privéschool te komen. Laura wil het graag, maar haar vader, non-conformist in hart en nieren, vindt het onzin. Heel vrij geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Te zien op 17 oktober om 15.00 uur, 19 oktober om 13.00 uur en 23 oktober om 15.00 uur.

Kinderen van gescheiden ouders (9+)
Vier jeugddocumentaires over hoe kinderen omgaan met een gescheiden gezinssituatie. Zo probeert Levin (9) erachter te komen waarom haar ouders uit elkaar zijn door te tekenen, kleien en verhalen te verzinnen. Din (12) uit zich liever door te voetballen dan door te praten. Ook blikken kinderen terug op het moment waarop hun ouders vertelden te gaan scheiden. De films helpen kinderen kritisch te kijken, hun mening te vormen en hun blik op de wereld te verruimen. Te zien op 21 oktober om 13.00 uur en 24 oktober om 15.00 uur.

Kaartjes verkrijgbaar aan de kassa of via luxorzutphen.nl.