Bij de Eccles Golf Academy op de Lochemse Golfclub kan iedereen terecht voor de golfsport. Foto: PR

Bij de Eccles Golf Academy op de Lochemse Golfclub kan iedereen terecht voor de golfsport. Foto: PR

Golf: een elitesport of volkssport?

LOCHEM - In Engeland is golf een sport die iedereen speelt, al decennia. Net als voetbal is het een ware volkssport. Van vader op zoon en moeder op dochter. Buren die met elkaar de baan op gaan of na het werk nog even een rondje gaan golfen. Zo zien de PGA golfprofessionals het op de Lochemse graag! Een team van drie mannen die mensen leren golfen en professionaliseren naar semiprof niveau: Richard Eccles, Liam ter Horst en Niels Wiggemans.

De Lochemse Golfclub, een prachtige plek midden in het bos. Achter het grote veld, tussen de landerijen en makkelijk aan te rijden vanuit verschillende kanten. Al pratende met Richard Eccles wordt al snel duidelijk dat golf een volkssport aan het worden is. "We zien steeds meer jonge mensen op de club, sportieve mensen die tijdens corona zijn gaan golfen omdat dat een sport was die zonder risico (buiten) gewoon door kon gaan. We zien dat er een verschuiving aan het ontstaan is, dat steeds meer mensen de golfbaan weten te vinden en de drempel steeds minder hoog lijkt te zijn." Op de vraag waarom er zo’n drempel is zegt Eccles: "Van oudsher was het een vrij dure sport, naast het lidmaatschap werd er ook vaak entreegeld gerekend en waren de omstandigheden ook minder toegankelijk. Tegenwoordig kun je maandelijks betalen, het is wel iets duurder dan de sportschool maar je krijgt er ook wat voor!". Golfprofessional Ter Horst loopt naar de Driving Range, een plek waar je kunt trainen of les kunt volgen. Aangekomen bij de oefenbaan, een plek waar je ook nog 3 holes hebt om te oefenen om je spel te verbeteren, is verschillende terminologie te horen. "Het is naast een fysiek spel ook een mentaal spel", aldus Ter Horst. De golfbaan is ook een sociale aangelegenheid. Het is een ontmoetingsplek, een verbindingsplek en na een ronde golf ken je elkaar een stuk beter.

Bij de Eccles Golf Academy op de Lochemse Golfclub kan iedereen terecht voor de golfsport. De golfprofessionals worden gedreven door de groei die iedere cursist meemaakt. Van beginners tot zeer gevorderden. Voor ieder niveau, ieder type mens, ieder type swing zijn er verschillende trainingsmethodes en hulpmiddelen om beter te worden. "Het verbeteren van het spel en een energieke sfeer tijdens de les zijn de basiselementen waarop we verder gaan bouwen", aldus Wiggemans. Er wordt zeer geavanceerd meetapparatuur gebruikt. "Sommige mensen zijn technisch en hebben die meetapparatuur nodig om de connectie met hun brein te maken maar sommige spelen veel meer op gevoel. Er is altijd een combinatie van techniek en gevoel, maar we kijken altijd individueel wat voor iemand het beste werkt naast een stukje talent en balgevoel uiteraard", vult Eccles aan.

Benieuwd naar de golfsport? Neem gerust eens contact op met de Lochemse Golfclub/Eccles Golf Academy of kom een keer langs voor een kop koffie en maak kennis met dit enthousiaste team!