AutoMaatje-chauffeur Cobien Wasseveld en passagier Joop van der Beek. Foto: Rudi Hofman

AutoMaatje-chauffeur Cobien Wasseveld en passagier Joop van der Beek. Foto: Rudi Hofman

‘Dit is gewoon perfect, ik kan het iedereen aanraden’

Jarig AutoMaatje bewijst zich als onmisbare vervoers- dienst

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Om half drie stapt Cobien Wasseveld deze donderdag in haar grijze Suzuki Swift. Ik vergezel haar tijdens de korte rit vanaf De Waarden - waar zij woont - naar De Lunette aan de Coehoornsingel. Daar volgt Joop van der Beek een revalidatietraject. Cobien (63) is vrijwillig chauffeur bij AutoMaatje Zutphen/Warnsveld/Eefde dat drie jaar bestaat. Zij gaat Joop (72) ophalen en naar zijn woning op de Braamkamp brengen.

“Ik heb deze meneer nooit eerder gereden”, zegt Cobien. In 2018 las zij in de krant een oproep waarin om vrijwillige chauffeurs voor een nieuwe vervoersdienst in de gemeente Zutphen werd gevraagd. “Ik zat toen even zonder werk en mag graag autorijden, dus toen heb ik me aangemeld”, zegt de vriendelijke Zutphense.

Mooie verhalen
In het begin had Cobien gemiddeld elke week wel een rit. Sinds zij weer werkt, is de ritfrequentie wat gedaald. Cobien schat dat zij nu gemiddeld eens in de twee weken iemand namens AutoMaatje vervoert. Al komt het ook voor dat zij twee ritten in een week verzorgt. “Ik heb al zoveel leuke ritten meegemaakt en mooie verhalen aangehoord. Zo vertelde een oudere vrouw mij dat zij in de oorlog de landing van geallieerde troepen in Oosterbeek had meegemaakt, maar dat zij pas bij het zien van beelden van de herdenking voor het eerst had gehuild”, zegt Cobien. Het feit dat zij en de andere vrijwillige chauffeurs veel niet- of minder mobiele mensen blij kunnen maken door hen te vervoeren, uit hun sociale isolement te halen en een luisterend oor te bieden, vindt Cobien heel waardevol. “Het systeem heet AutoMaatje. Je bent dus ook iemands maatje. Soms help ik ook met boodschappen en laatst heb ik op een terras een kop koffie met iemand gedronken. Dat vonden we heel gezellig.”
Leuk aan haar vrijwilligerswerk voor AutoMaatje vindt Cobien ook dat ze steeds weer andere personen vervoert en dat ze soms tot ver buiten de gemeentegrens van Zutphen komt. “Ik heb al eens iemand naar Soest gebracht die graag naar de verjaardag van haar zoon wilde en een andere rit ging naar Emmen. Een vrouw ging daar op bezoek bij een oude vriendin. Beide keren heb ik met instemming van betrokkenen mijn hond Dora meegenomen en ben ik in de tussentijd lekker met Dora gaan wandelen.” Aangekomen bij De Lunette groet Cobien haar passagier Joop van der Beek hartelijk. De Zutphenaar vertelt onderweg dat hij eind juli een herseninfarct kreeg. In De Lunette volgt hij een intensief revalidatietraject. Drie dagen per week maakt hij dankbaar gebruik van AutoMaatje om hem van huis naar het behandelcentrum en weer terug te vervoeren. Een medewerker van de gemeente had Joop op de mogelijkheid van AutoMaatje gewezen, nadat duidelijk was geworden dat het minimaal nog een maand zou duren voordat hij van de Regiotaxi gebruik zou kunnen maken.

Joop: “Ik heb contact opgenomen met AutoMaatje en ben daar heel vriendelijk geholpen. Een dag later was het al rond. Ik heb telkens weer een andere chauffeur, maar dat vind ik juist leuk. Ze kunnen altijd en zijn mooi op tijd. Dit is gewoon perfect. Ik kan het iedereen aanraden.” Nadat Cobien haar auto voor de woning van Joop heeft geparkeerd, rekent de Zutphenaar contant zijn rit af. Cobien krijgt als vergoeding dertig cent per kilometer. Op de oprit staat Joops eigen auto. Hij hoopt daar op termijn weer in te kunnen rijden. Tot die tijd blijft hij met plezier klant van AutoMaatje!

AutoMaatje koerst dit jaar af op 5000 ritten
AutoMaatje is een vrijwilligersvervoersdienst voor mensen, jong en oud, die permanent of tijdelijk een vervoersprobleem hebben. In de gemeente Zutphen ging AutoMaatje op 5 oktober 2018 van start. Niemand minder dan Jan Terlouw verzorgde destijds de eerste rit. De vervoersdienst heeft een forse groei doorgemaakt en voorziet duidelijk in een grote behoefte door de combinatie van vervoer en sociale contacten die minstens zo belangrijk zijn. Over de afgelopen drie jaar hebben al meer dan vijfhonderd inwoners van de gemeente gebruik gemaakt van AutoMaatje. In het eerste volle jaar, 2019, kwam de vervoersdienst uit op ruim 3400 ritten. Door de coronacrisis daalde dit aantal in 2020 naar ruim 2700, maar in 2021 is sprake van een forse stijging. Naar verwachting komt AutoMaatje eind dit jaar uit op ongeveer 5000 ritten. “We hebben meer dan zeventig vrijwillige chauffeurs die met hun eigen auto tegen een onkostenvergoeding van dertig eurocent per kilometer rijden. Dagelijks worden gemiddeld vijfentwintig ritten (heen en terug) gereden. Dit gebeurt ook in het weekend en buiten de gemeentegrenzen”, zegt woordvoerder Lex Hemelaar. Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom! Het team van AutoMaatje bestaat momenteel uit vijf telefonistes/ritplanners en vier huisbezoekers; allemaal vrijwilligers. Iedere nieuwe deelnemer wordt thuis bezocht voor een kennismaking.

Help AutoMaatje
Hemelaar benadrukt dat de vrijwilligersvervoersdienst heel hard financiële steun nodig heeft omdat de gemeente Zutphen geen subsidie geeft. “Je kunt ons steunen door bij de Raboclubactie op AutoMaatje te stemmen of door een gift te doen op NL 08 RABO 0191 8116 88 ten name van Stichting Stadsonderneming Zutphen.”

AutoMaatje is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur via telefoonnummer 0575-234020. De uitvoering is in handen van burgerinitiatief Stadsonderneming Zutphen met ondersteuning van ANWB, Muzehof en ’t Warnshuus.

AutoMaatje-chauffeur Cobien Wasseveld en passagier Joop van der Beek. Foto: Rudi Hofman