Johannette Zomer. Foto: Annelies van der Vegt
Johannette Zomer. Foto: Annelies van der Vegt

Masterclass door Johannette Zomer en
Peter Kooij en Presentatieconcert

ZUTPHEN - In het weekend van 8-10 oktober organiseert de Zomer Academie Zutphen weer een Barok Masterclass voor zangers. Deze keer heeft sopraan Johannette Zomer de internationaal vermaarde zanger Peter Kooij uitgenodigd om samen met haar de lessen te komen geven. 

Kooij geldt als absolute autoriteit op het gebied van renaissance- en barokmuziek en is een veelgevraagd bariton over de hele wereld. Hij werkte samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en René Jacobs en heeft de complete cantates, passies en andere belangrijke vocale werken van Bach opgenomen met Masaaki Suzuki en het Bach Collegium Japan. Hij doceert aan de conservatoria van Bremen, Den Haag en Tokio en geeft regelmatig masterclasses in onder andere Duitsland, Japan, Finland, Frankrijk, Portugal, België en Spanje. Als docent legt hij bijzondere nadruk op tekstinterpretatie. 

Johannette Zomer (sopraan met een internationale carrière, werkt(e) met vele belangrijke orkesten en dirigenten ter wereld, met voorliefde voor het barokrepertoire, maar eigenlijk een alleskunner) mag het zingen ook graag vanuit het spreken en de tekst benaderen. De Zomer Academie Zutphen (ZAZ) is haar initiatief. Het is een platform waar professionals, amateurmusici en publiek elkaar ontmoeten, kennis opdoen en zich verder ontwikkelen m.b.v. educatieve activiteiten zoals deze masterclass. Maar er worden ook koorworkshops, opera-projecten en concerten zowel binnen als buiten Zutphen georganiseerd. 

Drie dagen lang zullen de deelnemers zich gaan laven aan de ervaring en kennis van deze twee top barokmusici. En dat men komen meemaken, want de lessen zijn voor publiek toegankelijk. Locatie Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober tussen 9.30 en 17.00 uur.

Het Presentatieconcert op zondag 10 oktober vindt plaats in de naastgelegen Walburgiskerk. Hier gaat om 16.00 uur het geleerde meteen in praktijk gebracht worden en zullen zowel meesters als deelnemers te horen gaan zijn. Reserveren is verplicht en kan via de websites.


zomeracademiezutphen.nl

johannettezomer.com

Peter Kooij. Foto: Marco Borggreve