Midas Dekkers houdt eerste MRTNT-rede in de Walburgiskerk

Hommage aan het werk van de verlichtings- denker Johannes Florentius Martinet 

ZUTPHEN - De MRTNT-rede is een initiatief van Stichting Zutphen Literair, in het leven geroepen als hommage aan het werk van de verlichtingsdenker Johannes Florentius Martinet (1727-1795). Theoloog, historicus, pedagoog en schrijver. Zoals hij het zelf noemde: 'meester der vrije kunsten, doctor in de wijsgeerte, lid van de Hollandsche, Zeeuwsche en Geldersche maatschappijen der wetenschappen te Haarlem, Rotterdam, Vlissingen en Arnhem; en predikant te Zutphen.'

Martinets leven was nauw verbonden met de stad. Van 1775 tot 1795 stond hij op de kansel van de Walburgiskerk. In de later naar hem vernoemde Martinetkoepel keek hij naar de sterrenhemel en schreef hij zijn wereldberoemde Katechismus der Natuur. Dit werk verscheen in 1777-1779 en maakte hem tot een van de meest gelezen schrijvers tot diep in de negentiende eeuw. De Katechismus werd vertaald in het Duits, Frans, Engels, Maleis en Japans. Behalve in de Martinetkoepel leeft zijn naam onder andere voort in de Martinetsingel. De Katechismus bestaat uit 22 samenspraken tussen een meester en zijn leerling op hun wandelingen in en om Zutphen. In dit vraag- en antwoordspel behandelt Martinet alle aspecten van de schepping. Volgens hem kon men God het best leren kenen door zijn werk, de natuur, te bestuderen. Naar de zogeheten fysico-theologische opvatting die toen opgang deed, laat de natuur zien welk ideaal masterplan God had weten te ontwerpen, waarin alles zijn nut had. Als antwoord op de vraag wat het belang is van de oceaan, stelt Martinet dat de zee zo groot moet zijn ‘omdat zij het Riool der Wereld is, die alle onreinheden moet ontvangen en verslinden’. In zijn drang om de jeugd te onderwijzen, schreef hij niet alleen bewerkingen van zijn Katechismus, maar ook geschiedenisboeken en verzamelde hij spreekwoorden. 

Midas Dekkers, die als eerste de tweejaarlijkse MRTNT-rede houdt, mag met recht een duizendpoot genoemd worden. Begonnen als bewerker van buitenlandse boeken over dieren, ging hij zelf natuurgidsen schrijven, waarbij de columns voor diverse media kwamen, afgewisseld met de boeken over biologisch-wetenschappelijke thema’s waardoor hij nu zo bekend is. Hij is niet alleen een origineel denker die met veel humor tegendraadse meningen verkondigd, maar ook een pionier als het gaat om onderwerpen als milieuvervuiling. Hij maakt bovendien enthousiasmerende tv-programma’s als Het ei van Midas (2016). Werk van hem is in meer talen vertaald dan dat van Martinet. Aan Midas Dekkers werd twee jaar geleden de eerste Drs. P-trofee toegekend.

De rede begint om 20.00 uur. Inloop 19.00 uur. Toegangskaarten à 12,50 euro zijn te koop bij Boek&Buro in Zutphen of via zutphenliterair.nl.


zutphenliterair.nl/martinetlezing