Lezing over vragen rond de omgang met gender, variaties in seksuele identiteit en LHBTQ+

WARNSVELD - Op maandagavond 11 oktober om 20.00 uur verzorgt prof. Heleen Zorgdrager een lezing over vragen rond de omgang met gender, variaties in seksuele identiteit en de omgang met LHBTQ+, onder de titel: 'Tussen Hooglied en #MeToo: bevrijdend omgaan met seks en gender'. De lezing wordt georganiseerd door de werkgroep BG&O en vindt plaats in de Eekschuur, Bonendaal 2 in Warnsveld.

Voor veel mensen kwam de seksuele revolutie van de jaren 60 en 70 als een echte bevrijding. Weg met schaamte, schuldgevoel, onderdrukking van verlangen. Vrijheid en authenticiteit werden de toverwoorden. Toch gaan er nu, een halve eeuw later, stemmen op die wijzen op nieuwe onzekerheden rond seks en relaties in tijden van Tinder, en naar de lawine aan #MeToo verhalen. Alles kan, maar niet alles voelt fijn. Freelancen in de liefde geeft stress. We willen vrij zijn maar ook een relatie die intiem en veilig is. Een waaier aan genderopties geeft vrijheid, maar wat maakt je de mens die je bent? Vragen rond gender, de variaties in seksuele identiteit en de omgang met LHBTQ+.

In deze lezing wil Heleen Zorgdrager de stand van zaken in onze cultuur peilen. Wat kunnen we met deze vragen vanuit een gelovig perspectief? Welke nieuwe theologische benaderingen zijn er die ons kunnen helpen aan taal en beelden? Hoe spelen we veilig met het heilige vuur van erotiek? Wat betekent dat voor onze omgang met elkaar in de kerk?

Heleen Zorgdrager
Heleen E. Zorgdrager is professor in de Systematische Theologie en Genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.  Ze was predikant in de PKN. Ze is a lid van de  Reference Group on Human Sexuality van de Wereldraad van kerken. Ze is redacteur van het boek: Wondermooi zoals U mij gemaakt hebt. Handreiking voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk. Utrecht, 2019.

Opgeven kan via een mailtje aan Sam Terpstra: terpdiep@xs4all.nl. Ment ontvangt dan een bevestiging en nadere informatie over eventuele (corona-)maatregelen.