Trio Tatavla. Foto: PR
Trio Tatavla. Foto: PR Simon Blackley

Meer Wereldmuziek op komst

ZUTPHEN/LOCHEM - Terwijl in het westen van het land het ene na het andere wereldmuziekpodium is gesloten, schieten ze in Oost-Nederland als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen openen na Zutphen, nu ook in Ede, Lochem, Deventer en Enschede de 'Wereldlokalen' hun deuren, met virtuoze, actuele, levende, traditionele en vernieuwende muziek uit verre landen, van Brazilië tot Afrika, van Egypte tot China. Zeg maar: lokale muziek uit de hele wereld.

Er is een groeiend publiek dat naast klassiek, jazz, pop, rock en funk, steeds meer belangstelling heeft voor exotische klanken uit Gambia, Albanië of Azerbeidzjan. Mensen raken enthousiast over de opzwepende ritmes, de  improvisaties en de geluiden van onbekende muziekinstrumenten zoals kemençe, n'goni, tambur, duduk en ghidjäk. 

Initiatiefnemer Crispijn Oomes uit Zutphen, die al jaren het Wereldlokaal aldaar runt, heeft samenwerking gezocht met Stichting Kompassie in Lochem, de Samenwerkende Democratische Organisaties in Enschede, het Akoesticum in Ede en het Centrum voor Diversiteit en Samenleving in Deventer. Deze organisaties hebben goede banden met sociale en culturele minderheden en met publiek dat niet zo gemakkelijk de weg weet te vinden naar de schouwburg. Door samen te werken met bestaande podia komt er een tweerichtingsverkeer tot stand. Enerzijds stellen de podia zich open voor muziek uit andere culturen, anderzijds weten minderheden nu beter de weg naar de culturele centra te vinden.

Trio Tatavla
Dankzij deze regionale samenwerking kunnen er tournees voor zeer bijzondere buitenlandse groepen georganiseerd worden. Zo trekt komend weekend het Trio Tatavla door Oost-Nederland, met Griekse muziek uit de beginjaren van de Rebetika. Tatavla is de naam van een voormalige Griekse wijk in Istanbul. Het publiek wordt meegenomen naar de woelige dagen na de Grieks-Turkse oorlog van 1919-1922. Nog maar weinig Grieken zijn achtergebleven in Istanbul en Izmir, ofschoon ze daar generaties lang in vrede met de Turken hebben samengeleefd. De muziek in de Kafénions (ruim voorzien van ouzo, raki, retsina, dolmadakias en waterpijpen) is een broeierige mengeling van oude en nieuwe Griekse en Turkse muziek, vreemde ritmes en oosterse toonladders. De topartiesten Tcha Limberger, Dimos Vougioukas en Benjamin Clément proberen de sfeer van deze muziekcafés zo natuurgetrouw weer op te roepen met hun onversterkte muziek. Geheel volgens traditie spelen ze meesterlijke en virtuoze improvisaties op viool, accordeon en gitaar.

Data en kaarten
Op donderdag 30 september is Tatavla te beluisteren in het Akoesticum in Ede. Op vrijdag 1 oktober in het Vestzaktheater te Enschede, op zaterdag 2 oktober in de Deventer Schouwburg. Op zondag 3 oktober staat Tatavla 's morgens om 11.30 uur in het Koelhuis te Zutphen en diezelfde dag om 16.00 uur in de Lochemse Schouwburg.

Kaarten van te voren reserveren via: akoesticum.nl, hetvestzaktheater.nl, deventerschouwburg.nl, hetkoelhuis.nl en schouwburglochem.nl

Voor meer informatie over de overige wereldmuziek in dit seizoen, ga naar onderstaande website. 


www.wereldmuziek.nl