Summer of Love. Foto: PR

Summer of Love. Foto: PR

Luxor Theater Zutphen

Luxor zet ‘zwarte' films en
filmmakers in de schijnwerper

ZUTPHEN - De maand oktober is Black Achievement Month. Dit jaarlijkse festival laat Nederland kennismaken met haar ‘zwarte’ geschiedenis via exposities, debatten, theater dans en film. Luxor Theater sluit hierop aan met de vertoning van de premièrefilm Martin Luther King vs. The FBI en de muziekdocumentaire Summer of Love.

Met deze films zet Luxor twee Amerikaanse filmmakers met Afrikaanse roots in de schijnwerpers. Filmproducent en -regisseur Sam Pollard is de croniqueur van ‘the Black experience in America’. Met zijn nieuwe documentaire Martin Luther King vs. The FBI voegt hij een zwarte parel aan zijn indrukwekkende oeuvre toe. Muzikant Ahmir ‘Questlove’ Thompson is drummer en gezamenlijke frontman van de hiphopband The Roots. Hij maakt met de krachtige en meeslepende muziekdocumentaire Summer of Love zijn debuut als filmmaker.

Martin Luther King vs. The FBI
PJ. Edgar Hoover zag in Martin Luther King, de vredelievende voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging, een gevaar voor een Amerikaanse samenleving zoals de FBI-directeur die graag zag: met witte mannen aan het roer. Geïnspireerd op het werk van historicus David J. Garrow en met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten schetst deze documentaire hoe Hoover en consorten te werk gingen om de charismatische King af te luisteren en dwars te zitten. En passant wordt wederom duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse maatschappij verankerd zat – en zit. Visueel wordt de film opgebouwd met talloze archiefbeelden, van nieuwsfragmenten en televisie-interviews tot FBI-promotiefilmpjes en scènes uit Hollywoodfilms. De beelden worden toegelicht door diverse betrokkenen, historici en publicisten. Te zien op 8, 10, 14, 15 en 17 oktober.

Summer of Love
De documentaire is een muziekfilm, maar toont ook historische beelden, gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. Gedurende zes weken in de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). Na die zomer zijn de beelden nooit meer gezien of vertoond - tot nu. Summer of Soul belicht het belang van geschiedenis voor ons spirituele welzijn en is een bewijs voor de helende kracht van muziek in tijden van onrust, zowel in het heden als in het verleden. De film bevat nooit eerder vertoonde concertoptredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder. Te zien op 15, 18, 19, 22 en 24 oktober.

Ga voor draaitijden en kaartjes naar de website.


www.luxorzutphen.nl

Martin Luther King vs. The FBI. Foto: PR