Unieke uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi

ZUTPHEN - Op vrijdag 8 oktober om 20.00 uur voert het Margaretha Consort in de Walburgiskerk in Zutphen de Mariavespers van Monteverdi uit.

De Mariavespers, het ultieme meesterwerk van Claudio Monteverdi uit 1610, is enig in zijn soort. Met aan de ene kant virtuositeit en drama en aan de andere kant introversie, inkeer en ontspanning, moet steeds opnieuw de balans tussen uitersten worden gezocht om de muziek optimaal tot glans te brengen. Bijzondere gast op het podium is het nieuwe Monteverdi-orgel dat met steun van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds is gebouwd en onlangs werd gepresenteerd. Het bijzondere aan dit orgel is dat het alleen houten pijpen heeft en daardoor een warme, lieflijke klank voortbrengt. 

Het Margaretha Consort bestaat uit professionele barokmusici uit binnen- en buitenland en internationale vocale topsolisten. Artistiek leider is Marit Broekroelofs met voor deze gelegenheid dirigent Nicolas Fink uit Berlijn. Het Margaretha Consort bestaat dit jaar 10 jaar en om dat te vieren is er nauwelijks iets mooiers te bedenken dan een uitvoering van de Mariavespers van Claudio Monteverdi. Het stuk vraagt om een bijzondere bezetting: twaalf vocalisten en een instrumentaal ensemble dat bestaat uit twee violen, twee fluiten, vier viola da gamba's, drie cornetto's, drie baroktrombones en verder ‘organo di legno', theorbe en harp.

Voor tickets en informatie, zie de website.


www.baderorgel.nl