Determineren van fruitrassen. Foto: PR

Determineren van fruitrassen. Foto: PR

Determineer-dag voor appel- en perenrassen in de Overtuin

Determineer-dag voor appel- en perenrassen in de Overtuin

WARNSVELD - Wie appels of peren heeft maar niet weet welk ras ze zijn, kan met het fruit naar de Overtuin komen. Daar wordt op zondag 3 oktober een determineer-dag voor oude fruitrassen gehouden. Deskundigen op het gebied van historische fruitrassen van de Fruitgroep Achterhoek zullen daar proberen de naam van het ras van de onbekende appel of peer te bepalen.

Let wel: voor een betrouwbare bepaling van de naam van het ras is het van belang dat men tenminste drie boomrijpe en liefst geplukte vruchten per boom of ras meebrengt. Het is handig wanneer men nauwkeurig noteert van welke boom de fruitmonsters afkomstig zijn en onder welke naam men de meegebrachte rassen zelf kent. Val-fruit is alleen geschikt wanneer het gaaf en schoon, niet onrijp en/of te vroeg afgevallen is. Er zal een kleine bijdrage van 2 euro per monster worden gevraagd, bestemd voor instandhouding van de Overtuin en ter dekking van eventuele onkosten. De afgelopen jaren heeft dit soort determineergelegenheden een schat aan oude en soms zeer bijzondere vondsten opgeleverd. Voor nadere inlichtingen kan men terecht bij Hennie Rossel: www.vergetenfruitrassen.nl of 06 – 5177 0265.

In de galerie is de expositie Verstilde Verhalen van Miriam Verbeek te bezichtigen. Miriam Verbeek is gespecialiseerd in het vilten van wol die ze verwerkt tot unieke viltpanelen. Daarbij maakt ze gebruik van verschillende zelf ontwikkelde vilttechnieken. De natuur verwondert, ontroert en is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar. Het werk dat in de Overtuin te zien is, bestaat uit kleurige viltpanelen van verstilde bossen en kleine werken van plantvormen in combinatie met silhouetten van mensen. Deze laatste werken zijn ontstaan in de periode dat Miriam een masterclass in het Sieboldhuis in Leiden volgde. Hier is een zaadje geplant voor het creëren van nieuw werk.

In de herfsttuin is het heerlijk vertoeven en op het terras is er koffie, thee en taart. 

De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. Het terras en de galerie zijn vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt 3 euro entree gevraagd.