Jazz uit de 17e eeuw met Het Orgel Trio

ZUTPHEN -  Op zaterdag 2 oktober om 20.00 uur geeft het Orgeltrio HOT, in het kader van het Festival Sweelinck aan de IJssel in de Walburgiskerk in Zutphen, een spectaculair optreden.

Met rietblazer Steven Kamperman en contrabassist Dion Nijland, wil organist Berry van Berkum bewijzen dat jazz op het orgel kan.  Orgelpedaaltonen vullen de hele kerk, een echoënde altklarinet uit de verte en het sonore geluid van een bassnaar direct naast je stoel. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook. Ritmische stukken leiden tot klankwatervallen en zorgen voor een prachtig contrast. 

J.P. Sweelinck
Dit jaar 400 jaar geleden stierf de meest invloedrijke Nederlandse componist aller tijden – Jan Pieterszoon Sweelinck. Organisten uit heel Noordwest Europa kwamen naar hem toe om les bij hem te nemen. Behalve een geniaal componist was Sweelinck ook een briljant improvisator. Dit bracht het HOT trio op het idee om zijn beroemde liedvariaties te bekijken vanuit een hedendaags jazzperspectief. Maar HOT zoekt natuurlijk ook altijd naar een eigentijdse kijk, op zoek naar verrassende klankontwikkelingen.  

Beiaardconcert op het Wijnhuiscarrillon
Voorafgaand aan het jazzconcert in de Walburgiskerk bespeelt de stadsbeiaardier van Zutphen Frans Haagen van 18.30 tot 19.15 uur het carillon in de Wijnhuistoren. Vanaf deze toren speelt hij werken van Jacob van Eyck en wereldlijke liedvariaties van Sweelinck en zijn Duitse leerling Samuel Scheidt. Jacob van Eyck was niet alleen een beroemd componist ten tijde van Sweelinck, hij was ook campanoloog (klokkendeskundige) en beiaardier. Hij ontmoette in Zutphen de beroemde klokkengieters Pieter en François Hemony, en samen goten zij in 1644 een carillon voor de Wijnhuistoren.

Voor tickets en informatie, zie de website. 


www.baderorgel.nl