Sfeerbeeld van het Jo Barendsen/Hemeltjen Makelaardij Toernooi in 2020. Foto: TV De Hoven

Sfeerbeeld van het Jo Barendsen/Hemeltjen Makelaardij Toernooi in 2020. Foto: TV De Hoven

Open tennistoernooi van jubilerende TV De Hoven weer helemaal opgebloeid

ZUTPHEN - Tennisvereniging De Hoven zet haar 40-jarige bestaan luister bij met een tot op de laatste plek bezet Jo Barendsen/Hemeltjen Makelaardij Toernooi. Om alle 170 partijen te kunnen afwerken, begint het toernooi deze zaterdag al. De finaledag is zondag 3 oktober. Dan is er ook een verloting met als hoofdprijs een 32 inch Smart TV van Philips.

Door Rudi Hofman

Het is vooral aan de zeer actieve toernooicommissie te danken dat het open toernooi in september bij TV De Hoven de neerwaartse spiraal waarin zij was beland volledig heeft weten om te buigen.  “In 2017 hadden we nog maar 79 deelnemers, het jaar erna 117, vervolgens 120 en 152 en dit jaar 160. Ik ben zelf heel actief mensen één op één gaan benaderen. Zo maakte ik van iedereen foto’s tijdens de wedstrijden. Ik had hun telefoonnummers al dus kon ik ze later de foto’s appen en vragen of ze het jaar erop weer wilden meedoen”, zegt Larissa Klaassen trots.

Lobbyen
Larissa vormt met vier andere leden van de tennisvereniging de toernooicommissie: “Vier van de vijf zijn heel actieve toernooispelers en lobbyen flink voor ons toernooi als ze ergens anders spelen. Dit geldt ook voor een vriendengroep die veel toernooien afwerkt.” Zelf is Larissa zó fanatiek in haar wervingsactiviteiten, dat als er bijvoorbeeld bij LTC in Zutphen een toernooi bezig is, zij deelnemers ’s avonds als zij op het terras of in de kantine bijkomen van hun wedstrijd een appje stuurt om ze op het toernooi in De Hoven te attenderen. Dat deze frontale aanpak, inclusief actief gebruik van Facebook en Instagram, zijn vruchten afwerpt, staat als een paal boven water. 

Fred Nagtegaal is sinds tien jaar de voorzitter van TV De Hoven. Hij is heel blij dat het Jo Barendsen/Hemeltjen Makelaardij Toernooi zich weer in een grote belangstelling mag verheugen en geeft de toernooicommissie daarvoor alle credits.

Stabiel
Met de tennisvereniging gaat het in het algemeen best goed. Het ledental is al jaren stabiel en ligt momenteel rond de 125. Begin jaren negentig was TV De Hoven met circa 260 leden op haar grootst.  De sterke vergrijzing van het ledenbestand baart Fred, die zijn voorzittershamer na dit jaar neerlegt, wel enige zorgen. Jeugdspelers heeft de club niet. De jongste leden zijn twee dertigers. De meeste spelers bevinden zich in de categorie zestigplus met enkele uitschieters boven de tachtig.

‘Heufse’ roots
Volgens Fred, die net als Larissa in De Hoven geboren is, woont grofweg 75 procent van de leden in de Zutphense binnenstad. Veel van hen hebben ‘Heufse’ roots en tennissen daarom op Tennispark De Hoge Tonge aan de Molenweg. In 1981 kwamen drie leden van buurtvereniging Voorsterwegkwartier op het idee in De Hoven een tennisvereniging op te richten. Dit gebeurde dat jaar op 4 november. Gespeeld werd er voor het eerst op Hemelvaartsdag in 1982. Er lagen toen drie gravelbanen - nu zijn dit vijf kunstgrasbanen - en een schaftkeet diende als clubhuis. Later werd in Nijmegen een grotere directiekeet op de kop getikt.

Nieuwe vloer
Tien jaar na de oprichting, in 1991, kreeg de tennisvereniging de beschikking over een volwaardig clubhuis. Tijdens de coronaperiode is hiervan de vloer vervangen. In de loop van 2022 hoopt het bestuur hetzelfde te doen met de tafels en stoelen in de kantine. Het terrasmeubilair is onlangs al vernieuwd. TV De Hoven is volgens Fred en Larissa een echte gezelligheidsclub. Op de baan zijn de leden heel fanatiek en doen zij er alles aan om te winnen tijdens onderlinge wedstrijden, toernooien en in de competitie. Maar minstens zo belangrijk is het ontmoeten van elkaar en het na afloop van een leuke pot gezellig samenzitten en kletsen onder het genot van een drankje en hapje.

Jubileumtoernooi
Het besef dat de tennisvereniging in een jubileumjaar zit, drong pas door nadat iemand hier onlangs een losse opmerking over maakte tijdens de voorbereiding op het Jo Barendsen/Hemeltjen Makelaardij Toernooi. Met een jubileumtoernooi voor de leden op 6 en 7 november wil het bestuur het 40-jarige bestaan vieren. Fred Nagtegaal belooft de deelnemers sowieso een buffet en veel gezelligheid.

Logo van de jubilerende Tennisvereniging De Hoven.