Cynthia Marras bij de poster van de James Bondfilm. Foto: Rudi Hofman

Cynthia Marras bij de poster van de James Bondfilm. Foto: Rudi Hofman

Première nieuwe James Bond bij Cinemajestic
Zutphen begint om 00:07 uur

ZUTPHEN - Met een speelduur van 2 uur en 43 minuten is de nieuwe James Bondfilm No Time To Die met afstand de langste van alle verfilmde avonturen van ‘007’. De tientallen miljoenen fans klinkt dit ongetwijfeld als muziek in de oren. De opvolger van Spectre (2015) zou eerst in november 2019 uitkomen, maar beleeft bijna twee jaar later eind deze maand eindelijk zijn première. Cynthia Marras, de eigenaar van servicebioscoop Cinemajestic Zutphen, kijkt hier zeer naar uit.

Door Rudi Hofman

Wat verklaart volgens u het wereldwijde succes van James Bond en bent u zelf fan van de filmreeks?
Marras: “Vele generaties hebben de James Bondfilms gezien. Wat mij betreft is het wel de meest filmische reeks ooit gemaakt. Een echte must-see die alleen in de bioscoop volledig tot zijn recht komt. Ik heb zelf zeker de laatste tien 007-films in de bioscoop gezien en een aantal nog samen met mijn vader. Ook heb ik de films in verschillende bioscopen bekeken, van Tuschinski tot grote bioscopen in Amerika en Canada. Daarom heb ik er mooie herinneringen aan.”

Wat betekent een ‘007’-release voor Cinemajestic Zutphen?
“Het is altijd een moment waarop we flink kunnen uitpakken, met zo'n grote blockbuster hebben we altijd een speciale voorstelling. Ditmaal is dat een nachtelijke galapremière om 00:07 uur in de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 september. Bezoekers kunnen dan op de foto met Bondgirls, een eigen Martini shaken en een gratis drankje verdienen aan de roulettetafel. We bezorgen ze echt het premièregevoel. Het publiek dat voor James Bond naar de bioscoop komt is heel divers. Dat maakt het leuk om te werken met de drukte. De mooiste verhalen die opa aan zijn kleinzoon vertelt, of een groep vrienden die weer met een biertje kan genieten van alle actiescènes. Echt een genot!”

Gaat de nieuwe Bond in Zutphen voor volle zalen zorgen?
No Time To Die is afgelopen twee jaar al zo vaak uitgesteld en gaat nu eindelijk wereldwijd in première op donderdag 30 september. De voorverkoop is begonnen. Ondanks de verplichting van het coronatoegangsbewijs verwacht ik een grote toeloop en veel gezelligheid.”

Wat is uw favoriete James Bondfilm?
“Voor mij persoonlijk is dat toch echt Skyfall; een neergang van een oude verhaallijn en de start van een nieuwe. Niet alles gaat altijd goed en dat kan Daniel Graig (die James Bond speelt, red.) als geen ander goed laten zien. Ik kan de film nog wel tien keer bekijken zonder dat hij verveelt.”

[APART KADER]

De zeer roerige voorgeschiedenis van ‘No Time To Die’
In 2016 werd begonnen met de voorbereidingen voor No Time To Die. De opvolger van Spectre zou eerst worden geregisseerd door Danny Boyle (o.a. Trainspotting, Slumdog Millionaire), die ook een scenario schreef met John Hodge.  Boyle werd begin 2018 binnengehaald. In augustus 2018 bleek zijn visie voor de film niet in goede aarde te vallen bij Barbara Broccoli en Michael G. Wilson, de producenten van de James Bondfranchise. Boyle werd vervangen door Cary Joji Fukunaga en in april 2019 begonnen de opnamen die duurden tot september dat jaar. No Time To Die zou oorspronkelijk in november 2019 uitkomen, maar de release werd uitgesteld tot april 2020. Die datum werd ook niet gehaald door de uitbraak van de coronapandemie. 

Open brief
Nadat twee fansites van James Bond een open brief schreven aan de producenten van de film (Broccoli en Wilson) om de film niet midden in een pandemie uit te brengen, besloten zij de première uit te stellen tot 12 november 2020. In oktober bleek dat die datum ook te vroeg kwam en werd 2 april 2021 als nieuwe datum gekozen. Begin 2021 werd de release wederom uitgesteld tot 30 september 2021, met de wereldpremière in Londen op 28 september. No Time To Die kost ongeveer 400 miljoen dollar (inclusief zo'n 100 miljoen in bonussen voor Craig, Broccoli en Wilson). Voordat filmmaatschappij MGM besloot de releasedatum naar 2021 te tillen, overwoog het eventjes de film niet meer uit te brengen en te leasen of verkopen aan een streamingdienst.

Laatste keer
No Time To Die is de laatste Bondfilm met Daniel Graig in de hoofdrol. Dat gaf hij zelf in 2017 al aan. Als reden gaf de acteur op dat de films fysiek een te zware wissel op hem trokken. Het is nog onbekend wie hem gaat opvolgen als geheim agent ‘007'.