Chris Wolters, eigenaar van Bike Totaal Wolters. Foto: Jolien Wilmar

Chris Wolters, eigenaar van Bike Totaal Wolters. Foto: Jolien Wilmar

Totale makeover bij Bike Totaal Wolters in Zutphen

ZUTPEN - Begin november start eigenaar Chris Wolters met de vierde verbouwing van Bike Totaal Wolters, in winkelcentrum De Brink in Zutphen. Uitbreiding is nodig om de reparateurs meer ruimte te kunnen geven in de werkplaats en de klanten rustig aan koffietafels van advies te voorzien.

Door Jolien Wilmar

Chris is, samen met zijn broer André, de vierde generatie eigenaren in de zaak. Tijdens de tweede generatie Wolters fietsenmakers werd de winkel ook wel De Keet genoemd, omdat men er ook voor een praatje kwam. Die familiecultuur is duidelijk doorgegeven, want steeds weer vertelt Chris hoe belangrijk hij het vindt om zijn klanten te kennen en ze te kunnen bieden wat voor hen passend is. "Niet voor iedereen is de duurste fiets de meest geschikte fiets," zegt hij. "Ik probeer goed te luisteren naar de wensen van de klant. Het maakt een groot verschil of je een e-bike koopt voor je kind die iedere dag lange afstanden naar school fietst en daarbij nog wel eens stoepje op en af dendert, of dat je voor je ouders een fiets zoekt die simpel in de bediening moet zijn met een makkelijk instap."

Lease fiets
"Tegenwoordig vinden mensen het fijn", vervolgt Chris, "om precies te weten wat ze per maand kwijt zijn aan vaste lasten. Vervoer hoort daarbij. Daar spelen wij op in door de mogelijkheid te bieden een fiets te leasen. De klant betaalt per maand een vast bedrag en krijgt een fiets en alle eventuele reparaties, onderhoud, verzekeringen enz. Al pratend met een kopje koffie kom je erachter waarom iemand een nieuwe fiets wil. In onzekere tijden kiezen mensen er nog al eens voor om hun tweede auto de deur uit te doen en over te stappen op een set e-bikes. Ik vind het heerlijk om de tijd te nemen om echt zicht te krijgen op de behoeften van de klant zodat ze uiteindelijk tevreden en met een grote glimlach de zaak verlaten. Om het nauwe contact met mijn klanten te behouden heb ik het gevoel dat ik met onze zaak in dit winkelcentrum moet blijven zitten, ook al zou ik groter en goedkoper naar de Mars kunnen verhuizen. Maar voor mij is de kwaliteit van het contact belangrijker dan economische groei. Het was best een dikke knoop die we moesten hakken, tussen de keuze verhuizen of verbouwen, maar ik ben heel blij dat we hier kunnen blijven. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk, daarom wil ik geen enorme verandering, maar een kwalitatieve verbetering is wel echt nodig."

Verbouwing
De voorgevel gaat anderhalve meter naar voren en de wand van de werkplaats komt ook naar voren. Er komen twee balies: een om af te rekenen en een informatiebalie. Er komen koffietafels om adviesgesprekken te kunnen voeren en een zitje waar men even kan wachten op een snelle reparatie. Het rijke assortiment fietsen zal wijder gepresenteerd worden, zodat de klant een beter zicht op het aanbod krijgt. Het hele interieur wordt gerestyled naar een frisse, luchtige look. Chris toont de 3D tekeningen op de computer van hoe het gaat worden. Wonderbaarlijk wat een verschil je kunt maken met anderhalve meter uitbouw over de totale lengte erbij. Om dit verschil goed te kunnen zien, loont het om nu te gaan kijken en eind november weer.

Familiecultuur
"Er is veel veranderd sinds de tijd dat mijn vader in de zaak begon. Destijds had je een groene, bruine of zwarte fiets en moet je zien wat je tegenwoordig allemaal kunt kiezen. Maar het ondernemersgevoel is nog precies hetzelfde. Van kinds af aan ben ik gewend om mijn bord eten direct leeg te eten zodra er opgeschept was, omdat de winkelbel altijd kon gaan en we hoopten voor die tijd het eten warm binnen te krijgen. Ook mijn kinderen kennen het gevoel van het ondernemerschap. Als ik thuis kom met een bus vol spullen, komen ze helpen uitladen omdat ze weten dat we het samen moeten doen. Ook zij helpen al mee in de zaak. De kinderen zijn nog wel te jong om te weten of een van hen ook in de zaak zal komen maar voorlopig werken mijn broer en ik, samen met ons team in Klarenbeek en Zutphen, nog met heel veel plezier en verheug ik me op de vernieuwde zaak eind november."