Kaarsenkroonconcert met topensemble in de Walburgiskerk

ZUTPHEN - Op zaterdag 18 september om 20.00 uur is in de Walburgiskerk, in het kader van het Festival Sweelinck aan de IJssel, een concert met sopraan Johannette Zomer, Marike Tuin, viola da gamba en Mike Fenntross op theorbe. Dit toptrio verzorgt een sfeervolle avond onder de Kaarsenkroon met muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck, waaronder de Pathodia Sacra et Profana van Constantijn Huygens.

De vocale psalmcomposities, de wereldlijke liederen en veel instrumentale werken waren bedoeld voor de huiselijke kring. Zo’n gezelschap van muziekminnende burgers stond vaak onder leiding van een componist en werd een 'Collegium Musicum' genoemd. De beroemde Constatijn Huygens kende Sweelinck en speelde mee in zijn Collegium Musicum te Amsterdam. Ook componeerde hij zelf prachtige psalmcomposities voor solostem en luit. De bekende in Zutphen woonachtige sopraan Johannette Zomer, de gambiste Marike Tuin en Mike Fenntross die theorbe speelt, zullen een Kaarsenkroonconcert geven waarin muziek van Nederlandse componisten uit de tijd van Sweelinck centraal zullen staan.

De musici
Sopraan Johannette Zomer heeft een repertoire dat reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Frans Brüggen, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Valery Gergiev en Reinbert de Leeuw. In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

Marike Tuin studeerde barokcello aan het Conservatorium van Amsterdam en viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De afgelopen jaren speelde Marike als celliste en gambiste in ensembles als het Margaretha Consort, het Apollo ensemble en het Orkest van het Oosten, en ze heeft haar eigen cellokwartet, Gut Feelings. Verder ontleende ze veel inspiratie aan het werken met musici als Ton Koopman, Malcolm Proud (Ierland), Klaas Stok en Jan Willem de Vriend.

Mike Fentross studeerde luit en barokgitaar bij luitpionier Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was na het behalen van zijn diploma de eerste professionele barokgitarist in Nederland. Direct na zijn studie werkte hij als continuospeler in toonaangevende barokensembles, zoals Les Arts Florissants, Combattimento Consort Amsterdam en Al Ayre Español. Mike Fentross werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler. Tevens is hij artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa, dirigent van La Sfera Armoniosa Orchestra en hoofdvakdocent luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Voor tickets en uitgebreide informatie, zie de website.


www.baderorgel.nl