Bobby Huisman voor zijn platenzaak Walk-In aan de Beukerstraat. Foto: Rudi Hofman

Bobby Huisman voor zijn platenzaak Walk-In aan de Beukerstraat. Foto: Rudi Hofman

Muziekwinkel Walk-In Zutphen heeft de loop er goed in

ZUTPHEN - Voor Bobby Huisman, de eigenaar en enig werknemer van muziekwinkel Walk-In Zutphen, is de verhuizing begin dit jaar van de Frankensteeg naar de Beukerstraat erg goed uitgepakt. "We hebben hier veel meer aan- en doorloop. Door de openslaande deuren en ook de locatie oogt de winkel veel opener en toegankelijker dan aan de Frankensteeg. De goede sfeer die we daar hadden, is hier alleen nog maar beter geworden", zegt de 50-jarige Deventenaar.

Door Rudi Hofman

Op deze dinsdagochtend doet de platenzaak al in het eerste uur na opening zijn naam alle eer aan. Het is met recht een komen en gaan van muziekliefhebbers. Huisman: "Iedereen moet zich hier op zijn gemak voelen. Vandaar dat ik iedere klant vraag of hij of zij een bak koffie wil. Dat is meteen ook het eerste contactmoment. Daarna vraag ik of ik ze ergens mee kan helpen en leg ik aan nieuwe klanten uit hoe de winkel is ingedeeld."

'Leuke prijs'
Het aanbod van Walk-In Zutphen bestaat uit vele duizenden lp's en cd's in alle denkbare genres - en verder uit veel muziek-dvd's en speelfilms. Het overgrote deel is tweedehands, 'maar altijd van goede kwaliteit en tegen een leuke prijs te koop', zo benadrukt de eigenaar. Wat betreft vinyl groeit het aandeel nieuwe platen gestaag. Volgens Huisman brengen vrijwel alle artiesten en bands tegenwoordig nieuw werk uit op vinyl. Simpelweg omdat steeds meer fans zich aangetrokken voelen tot deze vintage maar sinds een jaar of vijf weer zeer populaire geluidsdrager.

Jonge Nirvana-fan
Vinylkopers zijn beslist niet alleen oudere muziekfans die uit nostalgische gevoelens handelen. Huisman: "Ik heb ook een grote groep van vijftien tot dertig jaar die hier voor vinyl komt. Laatst was er een jongedame van zes jaar met een gitaar op de rug die het album Nevermind van Nirvana zocht. Toen ik haar vroeg voor wie deze plaat bestemd was, keek ze me verongelijkt aan. Ze wilde Nirvana gewoon voor zichzelf. Daarna hebben ik en de aanwezige klanten voor haar geklapt. Dat was echt een bijzonder moment."

Kelder
Niet alleen op de begane grond kunnen klanten van Walk-In lekker in bakken vol lp's en cd's snuffelen ("dat kun je online niet", geeft de eigenaar het verschil in beleving aan). In de kelder bevindt zich ook een grote vinylcollectie met daaronder bakken vol speelfilms. Die films kosten een euro per stuk. Neemt iemand een stapel films mee dan valt de stuksprijs nog lager uit. Achterin de winkel leidt een trapje naar een verhoogde zithoek waar klanten vinyl kunnen luisteren voordat zij al dan niet tot aankoop van een of meer albums (en/of singles) overgaan. Elke laatste zaterdag van de maand fungeert deze verhoging als een podium waarop tussen 17.00 en 18.00 uur een band speelt. Zaterdag 25 september is het de beurt aan Distortion.

Thuisbezoek
Ten slotte wijst Bobby Huisman erop dat hij met plezier bij mensen op bezoek komt om hun muziekcollectie te bekijken en hun persoonlijke verhalen daarover aan te horen. Mits de kwaliteit goed is, neemt hij hun cd's en lp's daarna graag tegen een fatsoenlijke prijs over: "Veel mensen draaien geen vinyl meer en bewaren hun oude platen op zolder. Daarvoor heeft de artiest ze niet gemaakt. Dan maak ik daar liever anderen blij mee. Om die reden ben ik in 2017 aan de Frankensteeg een platenzaak begonnen. Ik vind het superleuk en heb achteraf spijt dat ik dit niet veel eerder heb gedaan."

Wie van zijn cd's en albums/singles op vinyl af wil, kan Bobby Huisman van Walk-In Zutphen voor een afspraak bellen op 06-20498966.


facebook.com/WalkInZutphen

instagram.com/walkin_zutphen

Lekker snuffelen in bakken vol lp's en cd's. ''Dat kun je online niet'', zegt Bobby Huisman van Walk-In Zutphen. Foto: Rudi Hofman
De open en toegankelijke uitstraling van Walk-In Zutphen aan de Beukerstraat lokt veel muziekliefhebbers naar binnen. Foto: Rudi Hofman