Aardappelkelder bij Warkense Molen is in nood

ZUTPHEN/WARNSVELD - Sinds 2016 kiezen gemeente Zutphen en Open Monumentendag Zutphen een Monument van het jaar. Dit jaar is dat de aardappelkelder bij de Warkense Molen. De historische aardappelkelder is in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. Uitstel van restauratie kan tot gevolg hebben dat het monument instort. Daarom wil de Stichting Warkense Molen het komend jaar via crowdfunding het benodigde geld inzamelen. Tijdens het Open Monumentenweekend geeft wethouder Mathijs ten Broeke op zaterdag 11 september om 13.00 uur de aftrap voor deze actie. 

De aardappelkelder is waarschijnlijk rond 1878 gebouwd, gelijktijdig met de molen. Maar misschien is de aardappelkelder zelfs al ouder, omdat er ook al een huis stond voordat de molen in opdracht van de heer Nijendijk werd gebouwd. Zowel de Warkense Molen als de naastgelegen aardappelkelder zijn aangewezen als rijksmonument.
De ingang van de aardappelkelder is slecht en ook het binnenwerk moet verstevigd en hersteld worden. Daarnaast heeft de stichting de wens om de historie beter zichtbaar te maken door het verhaal van de Warkense Molen, de aardappelkelder en de ook op het terrein aanwezige bakkerijmuseum te vertellen.

De Warkense Molen, de aardappelkelder en bakkerijmuseum aan de Lage Lochemseweg 25 te Warnsveld zijn tijdens het Open Monumenten weekend geopend op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 tussen 11.00 en 16.00 uur. Er zal koffie en thee met wat lekkers worden verkocht om geld in te zamelen voor de restauratie.


www.warkensemolen.nl