Klaas Stok opent Festival Sweelinck aan de IJssel

ZUTPHEN -  Op zondag 12 september om 16.00 uur is het eerste concert van het Festival Sweelinck aan de IJssel te beluisteren in de Walburgiskerk in Zutphen. Klaas Stok zal op het Baderorgel de reeks concerten openen onder de titel: 'Van Sweelinck tot Bach' met werken van Buxtehude, Scheidemann, Sweelinck, Böhm en Bach.

In 2021 is het 400 jaar geleden dat de in Deventer geboren Jan Pieterszoon Sweelinck overleed. In Zutphen en Deventer zal hier de komende twee maanden veel aandacht aan besteed worden. Sweelinck wordt gezien als de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht. Dat hij in 2021 volop in de schijnwerpers zal staan is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend.

Klaas Stok, organist/dirigent, is evenals Sweelinck, geboren in Deventer. Hij is de vaste bespeler van het orgel van de Walburgiskerk te Zutphen. Met de bouw van dit orgel, dat als een van de mooiste van Nederland wordt beschouwd, werd in 1643 - vlak na het overlijden van Sweelinck - begonnen. Als voorproefje op het Sweelinckjaar bracht de Stichting Henrick Baderorgel recentelijk de cd Organ Works uit met tal van hoogtepunten uit zijn composities, uitgevoerd door Klaas Stok op het Baderorgel.

Voor tickets en uitgebreide informatie over het Festival Sweelinck aan de IJssel, zie de website. 


www.baderorgel.nl