45 jaar Sterflat

In oktober 1976 werd de hoogste flat in Zutphen opgeleverd: bijna veertig meter hoog. Omdat de vorm van dit complex drie ‘poten’ had, kreeg het al snel de bijnaam Sterflat. Een ruime woonkamer, een aparte keuken, een mooie gang en een grote en een kleinere slaapkamer, toilet en badruimte. Een geweldig mooi complex om te wonen. Een artikel in Contact een aantal maanden geleden schetste in eerste instantie een geheel ander beeld. Het lag in een afgelegen plek, was donker enz. Na reactie van een van de bewoners en een gesprek met de schrijver van het stuk, heeft een nieuw artikel verwoord hoe het werkelijk is. In één ding had de schrijver gelijk. Er stond geen naambord bij dit complex.

Een idee werd bij het Woonbedrijf ieder1 neergelegd. Daar werd het zeer goed ontvangen. De aanvraag bestond uit het plaatsen van een naambord boven de centrale ingang en ook een kleine viering van het 45-jarig bestaan van de Sterflat. Ook een sponsor – het Torenfonds – werd gevonden en die stelde een bedrag beschikbaar. Woonbedrijf ieder1 schonk een prachtig bord met de naam Sterflat voor aan de gevel van het complex. Een commissie van drie personen stelde een draaiboek op met als motto ‘Verbinden en samenzijn’ en kon aan de gang gaan met de voorbereidingen. Echter, oktober is nu niet direct een maand waarin je een evenement voor de oudere bewoners buiten gaat vieren. Besloten werd om dit op de laatste zaterdagmiddag van augustus te organiseren. Uiteraard hopelijk met droog weer.
De opkomst was zeer groot. Zelfs bij de opbouw en het afbreken hielpen een aantal personen mee. Het motto ‘Verbinden en samen’ werkte perfect. Op het plein had de commissie een aantal partytenten geplaatst, zodat de meesten – als het onverwachts zou gaan regenen – toch droog kon staan of zitten; leuk versierd met vlaggetjes en ballonnen, dit verhoogde de feestvreugde. Zo verzamelde zich om even voor 15.00 uur op de 28ste augustus iedereen op het plein voor de flat. Sommigen hadden een stoel meegebracht, anderen verzamelden zich rond de statafels en banken.
Na een kort welkomstwoord met enkele leuke voorvallen uit het 45-jarig bestaan, kreeg de manager van het Woonbedrijf, de heer Louis Oosterbaan, het woord. Hij was verheugd dat er zoveel bewoners aanwezig waren en hoopte over vijf jaar opnieuw aanwezig te kunnen zijn bij het 50-jarig bestaan van dit complex. Hij wenste de aanwezigen een heel fijne middag toe. De sfeer zat er meteen in en iedereen zat binnen enkele minuten aan de consumpties, uiteraard met heerlijke hapjes. Het was ruim 19.00 uur toen de laatste bewoners huiswaarts keerden, tevreden dat alles zo goed was verlopen.

Henk de Klerk