Chris Da Ponte en Wendel Elerie helpen je graag een eindje op weg naar jouw avontuur. Foto: Meike Wesselink

Chris Da Ponte en Wendel Elerie helpen je graag een eindje op weg naar jouw avontuur. Foto: Meike Wesselink

Geluksvogels, de winkel waar avonturen beginnen

ZUTPHEN - Je hoort de vogels kwetteren zodra je de nieuwe, ruime, stijlvolle zaak Geluksvogels binnenwandelt aan de Schupstoel. Prachtige houtgesneden vogels van Zweedse makelarij, nestkasten, bijenhotels, survivalspullen, verrekijkers, kleurvolle ansichtkaarten en heel veel boeken. Het liefst zou je alles wat je ziet wel willen hebben. 

Door Meike Wesselink

Wendel Elerie en Chris Da Ponte beschouwen zichzelf als heuse geluksvogels. Van hun passie voor vogels en natuur hebben ze werk gemaakt. Dat het wandelen er een beetje bij inschiet door de drukte in de zaak, nemen ze maar even voor lief. Want wat Geluksvogels Chris en Wendel brengt, is meer dan ze hadden gehoopt. Zo stapte vorige week dé vogelillustrator van Nederland, Elwin van der Kolk, binnen en maakten ze onlangs kennis met vogelaar Hans Dorrestein. 

Geluksvogels is dan ook een unieke zaak in zijn soort en daar komen mensen van vér voor naar Zutphen. “Maar verreweg het leukste is de verwondering van onze klanten en de bewustwording van de natuur die daaruit volgt”, vertelt Wendel lachend. “Je kunt onmogelijk alleen van vogels houden want het ecosysteem vormt één grote samenhang”, vult Chris aan. “Laatst kwam iemand de zaak binnen en vroeg hoe ze meer vogels in haar tuin kan krijgen. Bij navraag bleek de tuin één grote stenen massa. We legden uit dat biodiversiteit en inheemse planten meer insecten in haar tuin oplevert en vanzelfsprekend meer vogels. Van dat soort bewustwording worden we nou blij.”

Het spannende aan Geluksvogels is dat je alles mag ruiken, proeven, aanraken en uitproberen. Elerie: “Als kinderen een enge spin door een van onze loepjes bekijken, dan ontdekken ze hoe wonderlijk zo’n diertje in elkaar zit en hoe mooi het eigenlijk is. Vanzelf gaan ze dan anders kijken naar insecten.”

Verrekijkers vindt je bij Geluksvogels in alle soorten en maten. “Hoe dan ook een behoorlijke investering”, aldus Chris. “Een goede verrekijker moet wel bevallen en daarom wandelen we samen de winkel uit en gaan door de kijker op zoek naar de slechtvalkjes in de Walburgistoren.”

Wendel en Chris zijn échte specialisten. Dat zie je ook terug in hun boekencollectie. Zowel beginners als pro’s kunnen hun hart ophalen in de zaak. Zo ligt het lijvige boek van Collins, Birds of the World op de plank en vind je ernaast De gewiekste vogelgids van Nico de Haan, die een handig systeem hanteert, waarbij je in een handomdraai vogels herkent aan de hand van kleur, vorm en leefgebied. Voor de beginner.

Op de balie ligt de bomenwandelroute van Bomenstichting Zutphen. De gids leidt je door de hele stad. Je ontdekt hoeveel bijzondere en historische bomen er staan op plaatsen die je anders misschien voorbij zou wandelen. De route start precies voor de deur van Geluksvogels. 

En er zijn meer lokale en regionale partijen waarmee Chris en Wendel samenwerken; zo vind je Schone Bloemetjes van Maaike Schoenmaker in de zaak en receptkaarten met wilde planten van Tanja Hilgers.

Ook wat activiteiten betreft is het aan te raden de website van Geluksvogels in de gaten te houden. In oktober kun je aanschuiven bij een lezing van vogelkenner en auteur Dick de Vos en ook met de Zutphense Vogelwerkgroep worden spannende plannen gesmeed. 

Start jouw avontuur dus meteen bij Geluksvogels.


wijzijngeluksvogels.nl