Aan de rode tafel vlnr: Willem Wallerbos, Ilse de Graaf, Stef Mensink en Neeltje Verpoorten. Foto: Meike Wesselink
Aan de rode tafel vlnr: Willem Wallerbos, Ilse de Graaf, Stef Mensink en Neeltje Verpoorten. Foto: Meike Wesselink

Wandel binnen bij Waterkracht voor het wekelijkse
inloopspreekuur

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.

ZUTPHEN - Voor alle mogelijke vragen op het gebied van leefbaarheid kun je terecht bij de sociale wijkteams van Perspectief Zutphen in jouw eigen wijk. Tot voor kort moest dit op afstand; telefonisch of op afspraak maar het is weer gemakkelijker om gewoon binnen te wandelen om met iemand te kunnen spreken. Iedere donderdag tussen 13.30 uur en 14.30 uur kun je bij Waterkracht terecht voor het inloopspreekuur. Naast de sociaal werkers van Perspectief kun je dan ook in contact komen met een van de wijkagenten, de wijkregisseur of een consulent van Woonbedrijf Ieder1.

Door Meike Wesselink

Ervaar je overlast in jouw straat, maak je je zorgen over een buur, heb je moeite met het betalen van de huur of wil je iets doen voor de wijk; met dit soort en vele andere vragen op het gebied van leefbaarheid kun je op de donderdag uitstekend terecht aan de grote rode tafel van wijkcentrum Waterkracht. Sociaal werker van Perspectief Zutphen Willem Wallerbos: “Soms is het een drempel om binnen te stappen bij het gemeentehuis of het politiebureau. Dan is het misschien gemakkelijker om het wijkcentrum binnen te lopen om daar je verhaal te doen. Omdat de wijkagent,de wijkregisseur en de consulent van Ieder1 samen met ons aan tafel zitten, komt jouw verhaal meteen bij de juiste persoon terecht en kunnen we samen actie ondernemen. Natuurlijk is het mogelijk om telefonisch contact met ons te zoeken, maar soms is het gewoon fijner om een gezicht te zien.”

Hoe zichtbaar de wijkagenten van de wijk Waterkwartier ook zijn, ze kunnen onmogelijk alles signaleren. “Als iemand overlast ervaart van zijn of haar buren, is de stap naar het politiebureau misschien te groot”, legt wijkagent Hedy Rosendal uit. “Binnenwandelen bij Waterkracht wordt dan vaak minder als een drempel ervaren. Erover praten tijdens het inloopuur en samen een oplossing zoeken, werkt vaak effectief. Zo kunnen wij mensen doorverwijzen naar een buurtbemiddelaar van Perspectief Zutphen of Woonbedrijf Ieder1 inschakelen. Soms merken we dat mensen het spannend vinden om te praten met een agent in uniform. We kunnen er dan voor kiezen om een vervolgafspraak te maken. Er is gewoon veel mogelijk, dat merken wijkbewoners ook als ze eenmaal contact hebben gelegd.”

Niet alleen voor wijkbewoners is zo’n inloopuur gemakkelijk en effectief, ook voor de organisaties zelf werkt het erg prettig. Stef Mensink van Ieder1: “De lijnen zijn kort als we wekelijks met zijn allen aan tafel zitten. We merken dat we op deze manier soms veel sneller kunnen schakelen. We zijn op het moment actief met het verduurzamen van de wijken. Daar organiseren we informatiebijeenkomsten en klankbordsessies omheen maar soms blijft iemand zitten met een vraag of opmerking en dan is het inloopuur een handig instrument.”

De organisaties kunnen dus naar elkaar verwijzen maar betrekken ook andere organisaties in de vraagstukken. Zo schuift er wel eens iemand van het scheidingsloket aan of er is een reclasseringsambtenaar aanwezig.

Heb je niet een probleem maar juist een suggestie voor de wijk, ook dan kun je terecht op het inloopspreekuur. Ilse de Graaf, sociaal werker: “Bij het zoeken naar een oplossing voor een vraagstuk kijken we altijd wat iemand zelf kan bijdragen aan een oplossing. Daarnaast is kan het ook heel waardevol zijn om iets te kunnen doen voor de wijk. Het is altijd leuk als iemand met een idee komt maar we kunnen ook samen met Buurtservice zoeken naar een goede invulling. Kortom stap eens binnen tijdens ons inloopspreekuur, iedere donderdag van 13.30 uur tot 14.30 uur.”


perspectiefzutphen.nl

Afbeelding