Politiek verzoekt college te zoeken naar extra locaties opvang vluchtelingen Zutphen

ZUTPHEN - De sterk verslechterde situatie in Afghanistan veroorzaakt grote stromen vluchtelingen. De grenzen van de opvangcapaciteit van het COA komen razendsnel in zicht. De inzet van crisisopvang in tenten of sporthallen is onwenselijk en moet volgens de vraagstellers voorkomen worden. Op initiatief van GroenLinks verzoekt de Zutphense politiek daarom het college op zoek te gaan naar extra plek voor vluchtelingen en evacués. Dit verzoek heeft steun van veel politieke partijen: CU, CDA, VVD, D66, PvdA, Stadspartij en Kieslokaal.

Binnen ‘enkele weken’ dreigt Nederland geen asielzoekers meer op te kunnen vangen. Het aantal asielzoekers stijgt snel, nog afgezien van de Afghaanse evacués. Het kabinet roept gemeenten en provincies op om ‘met urgentie’ meer opvangplekken beschikbaar te stellen. 

'Wij vinden

tenten en 

sporthallen 

onwenselijk 

en eigenlijk 

onmenselijk'


Irene Kleinrensink: “Wij (Fracties GroenLinks, CU, CDA, VVD, D66, PvdA, Stadspartij en Kieslokaal) verzoeken de Burgemeester om terstond contact te zoeken met het COA om met hen te onderzoeken bij wat wij als Zutphen kunnen betekenen voor (primair Afghaanse) vluchtelingen. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om mensen in nood zo snel mogelijk op te vangen en een veilig onderkomen te bieden, wij vinden hierbij tenten en sporthallen onwenselijk en eigenlijk onmenselijk”.

Normaliter heeft het college 30 dagen de tijd te reageren op schriftelijke vragen, gezien de acute noodzaak en urgentie hebben de partijen middels een begeleidende brief het college verzocht bij voorkeur dit onderwerp al deze week bij de collegevergadering te bespreken.