Freya & Ruud. Foto: Lisanne vd Berg

Freya & Ruud. Foto: Lisanne vd Berg

Tienjarig bestaan van Mooi
Exemplaar is een feestje waard

ZUTPHEN -  Onder boekliefhebbers is Antiquariaat Mooi Exemplaar een begrip. Bekend als organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs Zutphen in de Buitensociëteit. Maar vooral via internet, waar Antiquariaat Mooi Exemplaar inmiddels zo’n 22.000 boeken aanbiedt. Eigenaren Ruud Postma en Freya Pardoel vertellen na 10 jaar over hoe het ooit begon.

“Het bedrijf werd oorspronkelijk door de broer van Freya opgericht als online-antiquariaat, met als doel boeken een tweede leven te geven en een deel van de opbrengst aan goede doelen te schenken. In 2011 namen Ruud en Freya het bedrijf van hem over en verhuisden de ruim 10.000 boeken met een grote trailer van Brabant naar Zutphen. Op bedrijventerrein de Revelhorst vonden ze aanvankelijk een goed onderkomen. Om als online bedrijf ook zichtbaar te worden en een goede doorstroming in de winkel te houden werden er al gauw opruimingsmarkten georganiseerd in een wijkgebouw in Zutphen, Harfsen of Vorden. 

De opbrengst van dergelijke markten was dan bestemd voor een regionaal en actueel goed doel. De Warnsveldse molen Nooit Gedacht, voor nieuwe fokken. De Berkelschool onderbouw, na de brand in 2016. En Serious Request was jaren lang een goed doel in de week voor kerst. Tijdens de Open Monumentendag van 2017 waren we te vinden in de tuin van museum Boer Kip. In de coronaperiode werd er gelukkig veel gelezen en via internet besteld. Voor leesfans met een kleine beurs kwam Mooi Exemplaar met het initiatief van een gratis boekentasje, geheel coronaproof. Ook dat bleek een schot in de roos. De tien jaar zijn omgevlogen. We vinden het nog steeds leuk om mensen blij te maken met een goed boek!”

Voor Ruud en Freya is het tienjarig bestaan van Mooi Exemplaar een feestje waard. Om dat te vieren organiseren ze een opruimingsboekenmarkt bij hun bedrijfspand op de Mars op zaterdag 4 september. Het adres is Zweedsestraat 2.21 en 2.8 te Zutphen. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur.