IJmuiden

De persdienst van Hyundai stuurt een mailtje. “Hierbij nodigen wij u van harte uit bij Hyundai en Healty Seas bij Makai Beach strandpaviljoen in IJmuiden. Hyundai en Healty Seas zijn een sponsorschap aangegaan en deze dag presenteren wij voor het eerst de waterstofvrachtauto en waterstofbus in Nederland’. Kijk, dat vind ik dan wel weer interessant. Als waterstofjournalist moet je toch een beetje met de neus vooraan staan, dus ik bevestig direct mijn komst.

En zo beland ik op een stralende zomerdag op het strand van IJmuiden. Om eerlijk te zijn, daar ben ik nog nooit geweest. We zijn niet van die enorme strandgangers en als we dan toch gaan wordt het Scheveningen of Zandvoort. Het is even zoeken, maar dan hebben we Makai Beach gevonden. We worden zeer gastvrij ontvangen, tot vijf uur vanmiddag is de club exclusief door Hyundai afgehuurd. Er huppelen al aardig wat volgelingen van Healty Seas rond. Deze organisatie richt zich op het verwijderen van oude visnetten van de zeebodem. We leren dat de meeste vis in de buurt van wrakken zit en vissers daar dan ook graag vissen. Soms blijft zo’n net plotseling achter een wrak haken en dan worden al snel de touwen doorgesneden. Honderden vissen komen vervolgens vast te zitten in de zwevende netten. Healty Seas heeft inmiddels een eigen boot in de haven van IJmuiden waarmee ze de Noordzee doorkruizen om netten te verwijderen en vissen te redden. Dat doen ze met tientallen vrijwilligers. De netten liggen minimaal dertig meter diep.

Zes journalisten luisteren vol belangstelling naar de verhalen van Healty Seas, hoewel ze niet direct over dit onderwerp zullen schrijven. Vier reporters zijn van de grootste vrachtwagenbladen en twee komen er uit de waterstofwereld. En dan gaan we op weg naar de bus. Hyundai heeft voor deze trip de eerste en enige waterstofbus van het merk uit München laten overkomen. Daar wordt het zeer stille en schone voertuig getest in het stadsvervoer.

Geheel geruisloos arriveren we bij de vrachtauto op waterstof. Sinds afgelopen september rijden de eerste in serie gebouwde waterstoftrucks ter wereld in Zwitserland. Nu zijn dat er nog 46, eind dit jaar zullen dat er 190 zijn. De strijd met Scania, Volvo en Daf is begonnen.

Daarna volgt een heerlijke lunch en gaan we in teamverband nog even het strand van IJmuiden reinigen. Dat valt echter tegen, in ruim een half uur heb ik nog geen tien rommeltjes kunnen vinden, het is daar gewoon super schoon.

De verrassing kwam aan het einde, we kregen een paar echte Healty Seas-sokken, gemaakt van oude visnetten. Het was precies mijn maat en het design is ook nog eens leuk. Meer dan tevreden tuf ik met mijn Toyota op benzine weer naar huis.