Ook in het naseizoen is er nog van alles te zien in de Overtuin. Foto: PR

Ook in het naseizoen is er nog van alles te zien in de Overtuin. Foto: PR

Overtuindag met muziek

WARNSVELD - Na de zomerstop is de Overtuin op zondag 29 augustus weer opengesteld. Ook in het naseizoen is er nog van alles te zien. Zo staat de oude pluimhortensia uitbundig in bloei en dragen de fruitbomen in de boomgaard vruchten. Het is een erfenis van de zussen van VerLoren van Themaat, die in de vorige eeuw Huis Welgelegen met de Overtuin bewoonden. Hun grote liefde voor fruitbomen maakte dat zij zich daarin uitvoerig in gingen verdiepen. Uiteindelijk werd Dora van VerLoren van Themaat, een van de twee zussen, de eerste vrouwelijke fruitteelster en kweekster van Nederland en ontwikkelde zij o.a. haar eigen appelras; de IJsselpronk. Hiervan staat nog steeds een exemplaar in de oude boomgaard.

In de galerie is de expositie 333 + 33 zaden van Marianne Verschoor-Remerie te zien. Met veel gevoel voor detail schildert Marianne met aquarelverf planten. “Bij iedere nieuwe plant die ik schilder worden er schatten zichtbaar. Geniaal zoals de plantenwereld in elkaar zit.” De inspiratie voor deze tentoonstelling komt voort uit zaden. Want ieder zaad is anders. Het verschilt per plantensoort. In één zaadje, zo klein als het soms is, is de hele plant in wording aanwezig. De gedachte dat dit grote wonder verstopt zit in een enkel zaadje bracht Marianne ertoe om verschillende zaden op ware grootte te gaan schilderen. “Het zijn overlevingscapsules die het plantenleven transporteren door tijd en ruimte.” Marianne schilderde er 333+33=366. Voor iedere dag van een schrikkeljaar een zaad.

In de tuin klinkt deze middag citermuziek. De uit Eerbeek afkomstige Lidy Overmars-Groen en Riet Gruben-Pol gaan muziek laten horen die past bij de sfeer van de tuin; lichte klassieke muziek en de meer dromerige melodieën. Dat doen ze in het oude tennisprieel uit 1906. Hun citers zijn snaarinstrumenten met 52 melodiesnaren en 42 akkoordsnaren; twee klankgaten en een klankkast. Op het terras kan men koffie of thee met heerlijke taart nuttigen. Maar dat kan men natuurlijk ook meenemen de tuin in.

De volgende Opentuindagen zijn op de Open Monumentendagen 11 en 12 september. Op beide dagen is de tuin kosteloos te bezoeken. De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. Het terras en de galerie zijn vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt 3 euro entree gevraagd.

Voor meer informatie, zie de website of neem contact op via onderstaande gegevens. 


www.deovertuin.nl

info@deovertuin.nl

0575 – 559 989