De Grote Gracht in Zutphen door Hubert van Hille, te zien in het MAS in Vorden. Foto: PR

De Grote Gracht in Zutphen door Hubert van Hille, te zien in het MAS in Vorden. Foto: PR

Hubert van Hille in Museum voor Achterhoekse Schilderkunst

VORDEN - In het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst opent op 3 september een expositie van werken van Hubert van Hille, een schilder van expressionistische figuren, stadsgezichten en landschappen.

Hubert van Hille wordt geboren op Ambon (12-09-1903) waar zijn vader controleur is voor het Ministerie van Koloniën. Tijdens een reis naar het vaderland wordt de jonge Hubert ondergebracht bij een tante in Zutphen. Zijn ouders keren terug naar Ambon. Hubert gaat in Zutphen naar het gymnasium en volgt daarna een rechtenstudie in Utrecht.

Hij werkt een aantal jaar als repetitor, maar voelt zich meer aangetrokken tot de kunsten. Na een ontmoeting met kunstverzamelaar en -criticus HP Bremmer neemt hij een besluit en schrijft zich in bij de Haagse Academie voor Beeldende Kunst.
Ook in zijn Zutphense jaren had hij al schilderles gevolgd, bij de lokaal bekende Barend Hendrik Stomps. Aanvankelijk schildert hij in de stijl van de naturalisten, maar aan het begin van de jaren veertig verandert zijn stijl in een meer abstracte vorm waarin kleur en ritme gaan overheersen. Een eerste tentoonstelling van zijn werk is in 1939 in Amsterdam. Bij de tweede, in Rotterdam, gaan bij het Duitse bombardement zo’n dertig werken van hem verloren.
Hij ontwikkelt zich gaandeweg tot een bekend pointillist. Zijn werk wordt aangekocht door een aantal musea, onder meer het Stedelijk in Zutphen. Van Hille overleed in 1983 in Warnsveld.

De expositie wordt op 3 september om 16 uur geopend door Marguerite Tuijn, kunsthistorica en kleindochter van een zuster van Van Hille. Een aantal werken is te koop. Er is nog meer te genieten: in de vitrines is werk te zien (en te koop) van twee Zutphense edelsmeden: Zyllah en Jack Borninkhof.

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is gevestigd aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden. Open op de vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree: 4 euro.