Gastbeiaardier Roy Kroezen. Foto: PR
Gastbeiaardier Roy Kroezen. Foto: PR

Wijnhuisconcert door Roy Kroezen

ZUTPHEN - Vrijdag 20 augustus om 19.30 uur zal de Amerikaanse Nederlander Roy Kroezen als gastbeiaardier het vierde concert in de serie Wijnhuisconcerten verzorgen. 

Roy Kroezen (Enschede, 1967) studeerde orgel aan het Arnhem's Conservatorium bij Cor van Wageningen en Theo Jellema, en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Bernard Winsemius. Aan het zelfde instituut verkreeg hij het masterdiploma beiaard bij Henk Verhoef in 2008. Ook studeerde hij aan de Meerjarige Dirigenten Opleiding te Zwolle. In Nederland was hij tweede beiaardier van Rhenen van 1998 t/m 2009 en beiaardier van Zwolle, Arnhem, Hoogeveen en Huissen. Hij was 22 jaar organist van het Apostolisch Genootschap in Hilversum, organist en dirigent in Rooms Katholieke kerken in Hoogland, Amersfoort en Beesd en dirigent van diverse koren. Verder was hij jarenlang voorzitter van de Muziekcommissie van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Hij gaf beiaardconcerten in vele Europese landen, de Verenigde Staten en Curaçao. In 2002 speelde hij negen weken lang zes concerten per dag in Huis ten Bosch, een Nederlands familiepark op het eiland Kyushu in Japan. Sinds september 2016 is hij beiaardier van Centralia in Illinois. Verder is hij organist van de Rooms Katholieke Kerk in Centralia en organist van het Fox Theater in St. Louis. 

Wie in alle rust en op veilige afstand wil genieten kan dat het beste doen in de 'luistertuin op het Wöhrmannhofje' (ingang Bakkerstraat). Daar zijn ook programma's te krijgen zodat het verloop goed te volgen is.