Vakantiegangers in de regio (4)

Op het veldje op de camping bij de sluizen staan caravans, campers en slechts één tent. En die is van Marjan uit Den Haag. Ze zit voor haar tunneltent op een traditionele campingklapstoel. Haar voeten rusten op een tweede exemplaar. Op het campingtafeltje staat een plastic bak met een maaltijdsalade uit de supermarkt. Deze kampeerder maakt het zich vandaag gemakkelijk.

De camping is voor de komende week slechts haar overnachtingsplek. De net gepensioneerde jurist arbeidsrecht is namelijk op werkvakantie. De komende week gaat ze bijna dagelijks klussen bij haar zoon die noodgedwongen in Zutphen woont. “Noodgedwongen?”, vraag ik verwonderd. “Inderdaad, hij komt van oorsprong ook uit Den Haag, werkt in Rotterdam en woont in Zutphen. Halverwege zijn de huizen onbetaalbaar. Toen werd het Zutphen, want mijn schoondochter komt uit Brummen.”

De afgelopen week heeft het huis van haar zoon, na twee jaar stoeien met de gemeente, eindelijk een dakkapel gekregen. En daarmee is de bovenste verdieping ook prima bruikbaar. Het afwerken doet de familie zelf, Marjan staat daarom een weekje dichtbij, op camping het Waldhoorn bij de sluizen in Eefde. Ze hoopt nog twee dagen vrij te zijn om de schitterende omgeving per fiets te verkennen.

“Deze tunneltent heb ik geleend van kennissen”, vertelt Marjan. “Zelf heb ik nog een trekkerstentje waarin ik vroeger veel heb geslapen, maar van dat ding neem ik afscheid. De tijd dat ik lange fietstochten door Europa maakte is definitief voorbij. In het verleden fietste ik moeiteloos vanuit Den Haag naar bedevaartsoord Santiago de Compostela in Spanje en naar Venetië. En ook ging ik op fietsvakantie naar Zuid-Frankrijk of Portugal. Helemaal geweldig, en dan overnachten in zo’n minitentje. Als je alles zelf moet meetrappen ga je vanzelf op het gewicht letten.”

Achter de tent staat een fiets van het merk Koga. Een klassieker voor langeafstand fietsers, maar door het fietsen van grote afstanden zijn de meeste onderdelen inmiddels vervangen. En ook het racefietsstuur is vervangen door een normaal stuur, maar dat heeft niets met slijtage te maken. Een iets hoger stuur fietst een stuk gemakkelijker.

“Zoals je ziet is dit een herenfiets”, vertelt de Hagenaar nog vol enthousiasme. “Met fietstassen links en rechts laag naast het voorwiel heb je een stevige fiets nodig. Vooral bij hoge snelheid bergafwaarts moet de fiets stabiel zijn. Een damesfiets zonder stang kan die stabiliteit niet geven, vandaar dat langeafstand-fietsen altijd fietsen met een stang zijn.”

En zo leer ik op deze avond van alles over sportief fietsen en fietsvakanties. Maar grote afstanden zal Marjan deze werkvakantieweek niet afleggen. Als ze een beetje doorfietst is ze binnen tien minuten bij de kluswoning in Noordveen. Ik wens haar veel succes bij het plamuren, schuren en schilderen.