Stephan Hondelink, Marieke Vroom, Davy Jansen, de Syrische asielzoeker Mario en Anne Geerken bij de entree van het AZC in Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Stephan Hondelink, Marieke Vroom, Davy Jansen, de Syrische asielzoeker Mario en Anne Geerken bij de entree van het AZC in Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Asielzoekers zijn dankbaar voor vrijwilligerswerk en genieten van contacten op de ‘werkvloer’

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.

ZUTPHEN - Door bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in Zutphen de mogelijkheid te bieden samen met anderen zinvol vrijwilligerswerk te doen, krijgen zij een dagstructuur, groeit hun eigenwaarde, doen zij werkervaring op en leren zij sneller de Nederlandse taal en cultuur. Zie hier, het doel van het project #Meedoen, Samen aan de slag van Stichting Perspectief en het AZC.

Door Rudi Hofman

Mahmoud (42) uit Egypte en Mario (24) uit Syrië zijn twee van de tientallen bewoners van het AZC die al ervaring met vrijwilligerswerk hebben opgedaan. Zij zijn hier niet alleen zeer enthousiast over maar ook erg dankbaar voor. “Ik wil nieuwe mensen leren kennen, de taal leren en een goed mens zijn in de Nederlandse maatschappij”, zegt Mario. Hij maakt zich wekelijks verdienstelijk in de voedselbanktuin in Warnsveld waar hij met andere vrijwilligers samenwerkt. “Ik ben ook bij de voedselbank geweest en voelde me trots dat ik aan dit mooie project een bijdrage mag leveren.” 

TalentExpress
Onlangs begeleidde Mario als vrijwilliger een groep jonge kinderen van het AZC die meedeed aan de TalentExpress van de Muzehof. “Ik ben met ze meegefietst en heb geholpen met broodjes smeren.”

Dit laatste heeft Mahmoud ook met veel plezier gedaan, vertelt hij met een brede lach. Over zijn vrijwilligersfunctie bij Buurtservice, dat onder Stichting Perspectief valt, is hij lyrisch: “Wat ik daar allemaal kan doen, is veel meer dan ik had verwacht. Het is fijn om anderen te helpen en ze blij te maken. Als mensen mij zien werken, geeft dat hen ook een goed gevoel.”

Taaldocent
Bij Buurtservice komt Mahmoud onder andere in aanraking met mensen die vanuit de Participatiewet een eerste stap zetten richting een mogelijke terugkeer op de arbeidsmarkt. Er is ook regelmatig een taaldocent aanwezig vanuit GelreWerkt!, het werkleerbedrijf van de gemeente Zutphen. Die stimuleert en helpt Mahmoud en andere asielzoekers om Nederlands te spreken. De Egyptenaar komt woorden tekort om zijn dankbaarheid te omschrijven voor de volgens hem geweldige hulp en vriendelijkheid van alle mensen die hij heeft ontmoet sinds hij in het asielzoekerscentrum verblijft. “Hoe het ook afloopt en of ik nou wel of niet in Nederland kan blijven, ik zal mijn tijd en de mensen hier nooit vergeten.”

Stephan Hondelink is namens Stichting Perspectief de projectleider van #Meedoen, Samen aan de slag. Namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn Anne Geerken, Marieke Vroom en Davy Jansen hierbij betrokken. Het project wordt gefinancierd uit het Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds. Het is een landelijk programma dat inmiddels op 38 AZC’s draait. De werkverdeling is ruwweg zo dat Stephan asielzoekers vooral aan eendaagse vrijwilligersklussen probeert te koppelen, terwijl het COA-trio inzet op structureel vrijwilligerswerk. Van de momenteel pakweg 730 bewoners van het AZC doen er zo'n twintig structureel aan vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn er zeker vijftig bewoners die incidenteel een klus uitvoeren.

Veel animo
De animo in Zutphen om asielzoekers bij vrijwilligerswerk te betrekken is volgens betrokkenen best groot. Naast sportverenigingen zoals voetbalclub AZC Zutphen en Go Ahead Eagles gaat het onder meer om: Matz Carwash, De Kaardebol, (onderhoud Emerpark), kringloopwinkel 2Switch, Zilt-Bikes en verzorgingshuizen. Voor de gemeente maakt een aantal asielzoekers met andere vrijwilligers regelmatig straatnaam- en verkeersborden schoon.

“Het heeft onze voorkeur als asielzoekers aan een bepaalde vereniging of organisatie worden gekoppeld en niet één op één. Wel kan het heel goed om bewonersinitiatieven gaan zoals je die bijvoorbeeld veel ziet tijdens NLdoet”, zegt Stephan.

Proefdraaien
In de praktijk blijkt het volgens Anne lastig tot een goede match te komen tussen een opdrachtgever en asielzoekers. Vaak is dit het gevolg van cultuurverschillen en het (nog) niet bekend zijn met de Nederlandse manier van werken. Hierin is het nakomen van afspraken een belangrijk aspect. Vandaar dat kandidaat-vrijwilligers eerst een tijdje proefdraaien op het terrein van het asielzoekerscentrum voordat zij elders aan de slag gaan. Onder leiding van een COA-medewerker worden zij voorbereid om te kunnen functioneren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij voeren hierbij vooral onderhoudswerkzaamheden uit.

Zoals uit de verhalen van Mahmoud en Mario blijkt, verrijkt het vrijwilligerswerk hun leven en levert dit hen waardevolle ervaringen, sociale contacten en kennis op.

 Stephan, Anne, Marieke en Davy roepen daarom alle verenigingen, instanties en organisaties in de gemeente Zutphen die vrijwilligersklussen hebben - ook voor evenementen - op zich te melden. Dit kan door te mailen naar s.hondelink@perspectiefzutphen.nl of naar fmmzzutphenparticipatie@coa.nl t.a.v. Anne Geerken. 


perspectiefzutphen.nl

Afbeelding
Stephan Hondelink, Davy Jansen, de Syrische asielzoeker Mario, Marieke Vroom en Anne Geerken. Foto: Rudi Hofman
Aan het landelijke programma #Meedoen, Samen aan de slag doen inmiddels 38 AZC's mee. Het wordt gefinancierd uit het Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds.