Vakantiegangers in de regio (3)

Muss ich hier die Nacht bezahlen? Vertwijfelt staart Helmut naar de stroompaal op de camperplaats achter het politiebureau. Ik fiets toevallig voorbij. De camperplaats kost 12,50 euro per nacht, maar het is nu ruim na 18 uur en dan is parkeren gratis. Geldt dat dan ook voor de camperplek? We komen er niet uit, dan maar gratis.

Helmut komt uit Kleve en is met zijn vriendin Anna een paar dagen op reis. De rijafstanden zijn niet groot, vanmorgen is hij van huis vertrokken met als eerste bestemming vrijetijdsmarkt Obelink in Winterswijk. Na daar een middagje te hebben rondgekeken is het stel van midden vijftig doorgereisd naar Zutphen. Dat is geen toeval, twee jaar geleden was hij ook al in de Hanzestad en dat is prima bevallen. Hij kan zich toprestaurant ’t Schulten Hues nog goed herinneren, het eten was daar heerlijk.

Zutphen was twee jaar geleden ook de uitvalsbasis van een bizarre fietstocht. In één dag fietste hij van Zutphen via Deventer naar Zwolle en vandaar door Drenthe naar Eemshaven. “Dat was een pittig tochtje, de veerboot naar vakantie-eiland Borkum vertrok ’s middags om kwart voor vijf en die mocht ik niet missen”. Dat lijkt mij een stevige tocht van zo’n 200 kilometer. Hij zat dan wel op een Rennrad, maar dan is het nog flink doortrappen. De complimenten.

Dit keer doet hij het rustiger aan. Vanavond gaan ze eten in Zutphen en morgen rijden ze weer terug. Voor vriendin Anna, apothekersassistente uit Recklinghausen, is het vakantie, voor Helmut niet. De voormalig zakenman uit Duitsland heeft twee jaar geleden zijn bedrijf verkocht. “Ik zat in het installatiewerk en was gespecialiseerd in airco’s. Op het laatst had ik meer dan 100 mensen op de loonlijst en werkte ik dag en nacht. Toen er een goed overnamebod voorbijkwam heb ik mijn kans gegrepen, nu kan ik altijd op pad. Het is altijd vakantie.” Dat kan ik wel zien, hij loopt in een korte spijkerbroek en een lichtgroen shirt. Lang leve de vrijheid.

Alvorens we afscheid nemen vraagt hij nog wel even naar een goed restaurant. Ik verwijs het stel naar de markten, daar zitten er een heleboel bij elkaar en het decor is daar ook nog eens geweldig.

Heel druk is het vanavond op de camperplaats in Zutphen niet. De vorige jaren toen ik voorbijkwam was het meestal volle bak. Vorige week zag ik slechts twee campers staan en vanavond ook, maar dat zal wel toeval zijn.

Thuis kijk ik nog even of de camperplek op de Houtwal nog positieve reviews krijgt van camperaars. Ik ben tevreden, deze plek op slechts 10 minuten lopen van de binnenstad, krijgt een geweldige waardering. Gelukkig maar, dan loopt het vanzelf weer vol.