Vakantiegangers in de regio (2)

Camping het Waldhoorn in Eefde. Het is druk op het eerste veldje aan mijn linkerhand. Bij een prachtige camper zit Andries Bosma, samen met zijn vrouw Sientje onderweg in Nederland. En dat lijkt mij geen straf, het was vandaag een heerlijke zonnige dag, en nu is het een aangename avond. Na een hartelijke begroeting neem ik plaats in de deuropening van de camper.

“Schrijf maar op dat we uit nood in Nederland zijn”, grapt Andries direct. “Als de wereld geen last zou hebben gehad van corona zwierven we nu wel ergens in het buitenland.” Het gemoedelijke stel komt uit Oosterwolde, in het zuidoosten van Friesland en zijn alweer een paar weken met de camper onderweg. Dit jaar al voor de derde keer in onze regio. “Rond hemelvaart zijn we met een stel vrienden op de camping in Markelo geweest en begin juni op camping De Boomgaard in Vorden. Helemaal geweldig, iedere ochtend om kwart over acht komt de bakker met verse broodjes op de camping. Wat een luxe en alles zag er keurig verzorgd uit.” En nu staat het stel op de camping in Eefde. ’s Morgens beginnen ze de dag in alle rust en rond het middaguur stappen ze op de fiets. En hoewel ze hier al vier dagen staan hebben ze van Zutphen nog nauwelijks iets gezien. “Nou vooruit dan, alleen de winkelstraat en dat was ook nog noodgedwongen. De knooppuntenroute ging dwars door de binnenstad, dus we moesten een flink stuk lopen. Dat gaat tegenwoordig wat moeilijker, we zitten liever op het zadel.”

Zo’n camper geeft heel wat vrijheid, dus veel camperaars zijn vaak onderweg. Maar voor deze Friezen ligt dat dit jaar anders. Het is druk op campings, verkassen kan ook betekenen dat je geen nieuwe plek kunt vinden. “We blijven een volle week.” De afgelopen jaren trokken ze zeven weken lang door België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Scandinavië staat nog op de planning.

Ook wel bijzonder, thuis heeft het echtpaar ook nog een caravan. “Tientallen jaren hebben we met de caravan rondgetrokken, maar een camper vinden we toch gemakkelijker. En nu maken de kinderen met de kleinkinderen daar dankbaar gebruik van. Laat ze er maar van genieten.”

Bij het afscheid laat Sientje nog even weten dat ze eigenlijk wel beroemd zijn in Zutphen. “De vorige keer toen we hier waren was het Dweildag in Zutphen. Supergezellig met al die dweilorkesten in de stad. Toen we thuis waren heb ik nog even op de computer gekeken wat de regionale krant er over schrijft. En wat denk je? We stonden groots op de foto, helemaal vooraan”. Lachend nemen we afscheid, ook deze keer staan ze weer in de krant.