De Noorderhavenwandeling is nu gratis verkrijgbaar bij de VVV aan de Houtmarkt. Afbeelding: InZutphen
De Noorderhavenwandeling is nu gratis verkrijgbaar bij de VVV aan de Houtmarkt. Afbeelding: InZutphen

Ontdek nieuw terrein op oude grond, doe de Noorderhavenwandeling

ZUTPHEN – Nu op de historische grond achter het NS-station van Zutphen een dynamisch woon- en werkgebied verrijst, wordt het voor toeristen interessant om ook dáár een bezoek aan te brengen. Met de nieuwe wandeling ‘Noorderhaven’ van InZutphen ontdek je van alles over het havengebied, de vroegere vesting en de verdwenen industrie. Dat maakt de route ook verrassend voor Zutphenaren en Zutphenezen. 

De nieuwe wandeling is gratis af te halen bij de VVV en hij leidt bezoekers vervolgens van de VVV naar het station om vanaf daar het nieuwe gebied te verkennen. In het routeboekje staan prachtige foto’s die laten zien hoe dat er vroeger uitzag. Sommige panden staan er nog altijd, zoals de Broodfabriek aan de Lijmerij. Andere, zoals de zaagmolen, zijn verdwenen. 

Indringers
De route beschrijft in behapbare brokjes informatie de geschiedenis van het gebied, herinnert aan de verdwenen industrie en vertelt over de achtergrond van de straatnamen. Namens als 'Groote Bolwerk' en 'Statenbolwerk' verwijzen naar de zware bastions en brede grachten die Zutphen moesten beschermen tegen de Spanjaarden en andere indringers.

Levendig
Toen in 1874 de vestingwerken officieel werden opgeheven, kon de stad aan deze zijde van het station uitbreiden. Dat was het moment dat er meer kleinschalige industrie kwam, met molens, een steenfabriek en een blekerij.

Dat was de start van industrieterrein De Mars. De ‘Voormars’ is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een levendig woon- en werkgebied. Je passeert de moderne nieuwbouw, de nieuwe jachthaven en de wereldberoemde onderdoorgang, als ook industrieel erfgoed zoals het Koelhuis en de Boterfabriek.

Op verkenning
InZutphen-directeur Mark Schuitemaker: “Noorderhaven is een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied. Hoewel de wijk nog volop in ontwikkeling is, hebben we in overleg met de ondernemers uit Noorderhaven, besloten om deze route samen te stellen. Er is al zoveel te zien en het gebied kent zo’n rijke geschiedenis, dat het echt de moeite waard is daar op verkenning te gaan. Door de bedrijvigheid en de aanwezige horeca kun je tijdens de wandeling ook genieten van een pauze.”

Haal de Noorderhavenwandeling bij de VVV aan de Houtmarkt 75. Gratis verkrijgbaar.