Vakantiegangers in de regio (1)

De Vispoorthaven. Het ligt vol met boten, maar het is niet druk. De meeste pleziervaartuigen zijn van locals en liggen verscholen onder een zeil. Maar op een tiental boten is toch nog enig leven te bespeuren. Zoals op de boot van de familie van Straten uit Lexmond. Het eten is net op, de vaat staat nog op de tafel op het achterdek. Het echtpaar van achter in de zeventig pakt nog net een paar zonnestalen mee. Het is genieten op het water in Zutphen.

Gelukkig maar, want als ik even later ook plaats neem op het achterdek hoor ik dat ze hier toch min of meer gevangen zitten. Sinds zaterdag is de pleziervaart op de IJssel verboden. Oorzaak: hoog water, een stroomsnelheid die twee keer zo hoog is als normaal en veel takken en ander vuil. Tot nader bericht zijn ze veroordeeld tot de haven vlakbij de binnenstad.

Maar Zutphen is geen straf. Het is heerlijk slenteren door de historische stadskern en een van de komende dagen staat het museum op het programma. De afgelopen dagen waren ze onderweg op de fiets. Vanuit mijn ooghoek zie ik twee vouwfietsen met trapondersteuning op de steiger staan. Vanuit Zutphen is Vorden en Gorssel zo te horen niet ver weg.

“We hebben een zwak voor restaurants met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertellen ze met een glimlach. “In Gorssel hebben we geluncht bij restaurant Zo en Nu en het was supergezellig. Vooral de bediening is heel erg hartelijk. Een absolute aanrader.” Kijk, daar steek ik ook nog eens iets van op. Ik weet nu dat ik het gerecht ‘dwars door de tuin’ niet mag missen. Ik tip ze eens bij het Volkshuis binnen te lopen.

Met een voormalige zeilboot vaart het echtpaar deze zomer door Nederland. Na een lange zeilcarrière hebben ze de mast een paar jaar geleden later verwijderen en de kiel flink ingekort. “Als je bijna 80 bent heb je de meeste zeilavonturen wel meegemaakt en is een motorboot toch een stuk comfortabeler.” Inmiddels zijn ze een paar weken onderweg en de IJssel is toch wel hun favoriete rivier. De waardering komt tot stand door een mix van de rivier en historische plaatsjes als Doesburg, Zutphen, Deventer en Hattem. “Doesburg is leuk, Zutphen is leuker, maar Deventer vinden we het leukst. In het centrum heb je daar een heleboel kleine en gezellige straatjes. Veel meer dan in Doesburg en ook meer dan in Zutphen.”

Als het water zakt gaat de vaartocht weer verder. Eerst naar Deventer en Hattem en dan over het Veluwemeer via Muiden en de Vecht weer richting huis. “Dat was dan het tweede jaar met de boot in Nederland. Overigens met zeer veel plezier.”