Fotografie: Crystal Park - Meike Lammes en Gerbrand Pot

Fotografie: Crystal Park - Meike Lammes en Gerbrand Pot

Een bootje dat zinkt

Er circuleert een filmpje van de gemeente over cultuur in Zutphen. Onze vlotte jonge wethouder klimt op het dak van het Koelhuis en bezingt in klinkende volzinnen de onschatbare waarde van cultuur. Hij brengt een verhaal dat in samenspraak met Zutphense cultuurmakers tot stand kwam en noemt het de bouwstenen voor de nieuwe cultuurnota.

‘Cultuur is essentieel. Geen franje die je eraf kunt knippen. Cultuur brengt iets teweeg. Schoonheid, verbeelding, inspiratie, bezinning.’ Ondertussen zien we beelden van ontelbaar veel culturele plekken in Zutphen, van Luxor tot een vrij lelijk kunstwerk achter de Hanzehof. Van de Rode Hoed tot een glasblazerij. Van de monumentale bibliotheek tot Ida op de kade. Van buurthuis tot Buddy to Buddy. Zo veel plekken die bruisen van ondernemingszin, inspirerende plekken waar we welkom zijn om elkaar te ontmoeten en schoonheid te zoeken. Ik word een gevoel van trots gewaar, te mogen wonen in een stad waar zoveel schoons gebeurt. Een stad die sprankelt.

Op de marmeren vloer van het mooiste pand van Zutphen ligt een gammel bootje met water gevuld. In het water staat een man met opgerolde broekspijpen, het gebogen hoofd maakt een moedeloze indruk. Ik heb het niet van dichtbij meegemaakt, maar als ik over hem lees proef ik dat deze man zijn leven gaf voor cultuur in Zutphen. Eigenhandig verbouwde hij het eeuwenoude vervallen pand tot een culturele ontmoetingsplaats met karakteristieke expositieruimtes, ruimte voor concerten, lezingen en een filosofisch gesprek. Ik durf te wedden dat alle dames en heren van het college van B & W op deze plek genoten hebben van een concert of expositie. Waarschijnlijk stapten ze gelouterd naar buiten, trots op het mooie culturele aanbod in onze stad. ‘Cultuur is essentieel. Geen franje die je eraf kunt knippen.’

De woorden van de wethouder klinken als een echo in de marmeren ruimte. Het water klotst, het water stijgt, het stijgt hen naar de lippen, beneemt hen de adem. Beneemt Dat Bolwerck de moed om verder te gaan. In diezelfde cultuurnota is de franje namelijk wel degelijk weggeknipt.

Natuurlijk hebben we nog de kermis, de Hanzehof, de markt en de torens. Maar als we dit schip laten zinken, dan is Zutphen haar ziel verloren.