Mart de Ridder nieuwe fractievoorzitter SP Zutphen

ZUTPHEN - De 25-jarige Mart de Ridder is de nieuwe voorzitter van de SP-fractie in de Zutphense gemeenteraad. Daarmee volgt hij Nils Müller op. Müller: "Ik heb de luxe dat er een goede opvolger klaar staat. Daardoor kan ik me meer richten op de opbouw van de SP op straat, want ook dáár moeten we sterk staan."

De Ridder is al jarenlang actief voor de SP-jongeren en kwam als hoogste nieuwkomer binnen op de SP kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het aanstormende talent stond op nummer 4 van de kandidatenlijst en werd in maart 2018 gemeenteraadslid, omdat de SP toen vier zetels won bij de verkiezingen.

De Ridder voerde samen met huurders met succes acties tegen de gevolgen van een mislukte renovatie in de wijk Noordveen. De huurverhoging werd daardoor teruggedraaid. Ook maakt hij zich al langere tijd hard voor lagere afvalstoffenheffing.

De Ridder: "Ik werkte als vakkenvuller en werkte hard, maar toen ik een vaste aanstelling zou moeten krijgen, werd ik op straat gezet: ze vonden me te duur. Ze wilden goedkopere en nóg jongere vakkenvullers. Ik wilde wat doen aan die oneerlijkheid, want ik werkte gewoon hard. De SP was de partij die dat aanpakt en nu pak ik ook de oneerlijkheid op andere plekken in de samenleving aan. Het leven hoort niet te draaien om de winst van de baas."

Müller was sinds 2018 fractievoorzitter van de SP en sinds 2015 gemeenteraadslid. Hij keert niet terug op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Hij blijft wel actief voor de SP, en zal tijd en energie gaan steken in het organiseren van de bevolking, zodat zij op die manier op kunnen komen voor hun rechten.