De leerlingen hebben een hoop zwerfvuil opgehaald. Foto: PR
De leerlingen hebben een hoop zwerfvuil opgehaald. Foto: PR

Brugklassers halen ruim 83 kilo zwerfafval op

ZUTPHEN/WARNSVELD - Ruim tweehonderd brugklassers van het Eligant Lyceum hebben zich woensdag 7 juli ingezet als Supporter van Schoon. Gewapend met knijpers, handschoenen en vuilniszakken haalden zij in totaal ruim 83 kilo zwerfafval op tijdens hun rondgang door de gemeente Zutphen.

Zutphen en Warnsveld werden opgedeeld in acht zones en elke klas ging in een eigen zone aan de slag. Bij terugkomst op school verbaasden veel leerlingen zich over al het afval dat zij langs de kant van de weg en in de natuur aantroffen. Van lege flessen tot een kapot koffiezetapparaat, alles kwam mee terug naar het Eligant Lyceum. Daar werden alle zakken gewogen en werden de scores genoteerd. Klas 1A won de Supporter van Schoon Challenge met een opbrengst van ruim 20 kilo. Zij kregen een heerlijke slagroomtaart om deze mooie uitslag te vieren.

Kunst
Na het verzamelen van afval stond het recyclen ervan op het programma. De opdracht: maak een kunstwerk van jullie verzamelde materiaal. Met als resultaat een zeer gevarieerde collectie van voertuigen, gezichten met grote plastic snorren, robots met veel blik en diverse waterdieren. Met deze laatste categorie refereerden de leerlingen aan de start van deze actiedag: een introductieles over plastic soep.

Campagne
Tijdens het maken van slogans en campagneposters zochten de leerlingen naar de juiste woorden om aandacht te vragen voor het afvalprobleem. Een kleine impressie van de opbrengst: ‘Eligant zet afval aan de kant!’, ‘AFVALlen? Ga op plastic dieet’, ‘Ruim je rommel op, zet de plastic soep stop!’, ‘Afval op de stoep komt in de plastic soep’ en ‘Door jouw troep, loopt alles in de (plastic) soep!’.

Debat
Bij het onderdeel debatteren kropen de leerlingen in de huid van o.a. de producenten, consumenten en de Plastic Soup Foundation. Zo ontdekten ze welke argumenten gebruikt konden worden en dat elke groep andere belangen heeft omtrent het gebruik van plastic.

Een leerzame dag met een mooie opbrengst. De gemeente Zutphen haalde aan het eind van de dag al het afval op en bedankt alle leerlingen voor hun hulp als supporters van schoon.

De gemeente Zutphen haalde aan het eind van de dag al het afval op. Foto: PR
Leerlingen maakten kunstwerken van het verzamelde materiaal. Foto: PR