Dierenweide de Moesmate

Een vriendelijk verzoek van de Lionsclub Zutphen. Of ik even een foto wil maken van de overhandiging van een cheque aan dierenweide de Moesmate? De Lionsclub heeft een aanvraag goedgekeurd en Willem, oud-president, gaat het geldbedrag symbolisch overhandigen. Met de nadruk op symbolisch, onze penningmeester heeft het tweede kwartaal inmiddels afgesloten, het geld is eind juni al overgemaakt. Maar dat geheel terzijde.

En zo beland ik op vrijdagmiddag in de Zuidwijken. De buurvrouw is bezig in de tuin en groet vriendelijk. Ik kijk naar de kippen met kuikens. Er zijn er heel wat dit jaar, van behoorlijk groot tot een aantal die net een paar dagen oud zijn. Achter in de weide lopen geiten en schapen. Het gras staat best hoog. Na vijf minuutjes wachten komt Maike Post aangelopen, zij is bestuurslid, beheerder en hoofdverzorger in een. Een gezellige kwebbeltante.

Het hoge gras komt door de dieren die in de weide lopen, laat Maike weten. Het hele jaar heeft de dierenweide alleen geiten die gras eten, maar dat zijn knabbelaars, ze houden de boel niet kort. En daarom zijn er sinds vorige week twee leenschapen, met dank aan een plaatselijke boer. De schapen moeten er de komende weken voor zorgen dat het gras lekker kort wordt.

Willem belt met de vraag: “Waar blijven jullie?” Hij staat al tien minuten te wachten bij de verkeerde weide. Tja, als je uit Toldijk komt is het moeilijk de weg vinden in de Zutphense Zuidwijken. En dan krijgt het verhaal een andere wending. Maike geeft aan dat ze wel heel druk is met de dierenweide. Bijna de hele week moet ze, voordat de kinderen naar school gaan, de dieren loslaten en eten geven. En aan het einde van de dag moeten de hokken weer dicht. Anders kraait de haan de hele buurt wakker. Ze heeft gelukkig steun van de twee vrijwilligers Rense en Christianne, maar ze zou er wel graag iets meer willen hebben. Ze kan zelfs niet op vakantie, de dieren moeten verzorgd worden. Haar man komt aanrijden. Hij is de timmerman en zorgt voor de noodzakelijke reparaties. Ook alleen, ook zonder enige hulp.

Het is tijd voor het fotomoment en het wordt een mooi plaatje. Midden in de weide staat een kleine authentieke molen en Maike kan de kap zó draaien dat deze prachtig op de foto komt. Het resultaat stemt iedereen tevreden.

Ik kijk nog eens om mij heen, hier wonen toch voldoende mensen die een paar taken op zich kunnen nemen? En het is toch gewoon ongelofelijk leuk om een beetje met elkaar in en bij het dierenweitje bezig te zijn? Als u het leuk lijkt mag u mij mailen. Dan stuur ik uw berichtje door.

Reageren? contact@bombeld.nl