Even plassen

Mevrouw Bombeld en ik maakten in de zomer van 2019 een vakantiewandeling. Van station Schluchsee via Jägersteich naar het station van Aha. Maar een paar kilometer voor Aha ontstaat aandrang. Nu kan ik mij eenvoudig achter een boom verschuilen, maar dit was een grotere behoefte. Wat waren we gelukkig dat het restaurant naast het station, dat eigenlijk gesloten was, ons zonder problemen naar het toilet liet gaan. Onze nood was hoog en enigszins beschaamd heb ik met een blos op de wangen vijf euro op de bar gelegd. Een duur betaald poepie en plasje, maar de opluchting was groot.

Maar in Zutphen is dat anders, lees ik in de Stentor. “Als stad zijn we niet gastvrij” staat groot in de kop. Wie voor een grote of kleine boodschap een toilet zoekt komt bedrogen uit. Op zondagmorgen is er voor mannen slechts één urinoir in de binnenstad beschikbaar, vrouwen en invaliden zoeken het maar uit. De woorden “niet gastvrij” komen uit de mond van wethouder Ten Broeke, verantwoordelijk voor plas- en poepzaken in de Hanzestad.

Naar aanleiding van deze zeer verontrustende berichten installeer ik de app Hoge Nood op mijn smartphone. Eens even kijken of de nood in Zutphen inderdaad zo groot is. En slechts één minuutje later begrijp ik niet goed waar de wethouder zich zo druk over maakt. Er zijn toch echt meerdere openbare en schone toiletten waar bezoekers in de binnenstad gebruik van kunnen maken. Keurig verdeeld in het centrum aan de noordkant, het midden en de zuidkant.

Aan de noordkant zit er een openbaar toilet in het station. Even de sleutel vragen bij de kiosk en de deur gaat open. De kiosk is zeven dagen per week van heel vroeg tot heel laat open. En als u dat beschamend vindt is het slechts een paar minuutjes lopen naar de openbare bibliotheek in de Broederenkerk. Daar hoeft u zich niet te melden, maar kunt u ongezien naar binnen glippen. Iedere dag geopend van 9 tot 17 uur, op zaterdag iets korter en op zondag gesloten.

Dan hebben we natuurlijk nog heel veel restaurants en kroegen waar u, bij het nemen van een consumptie, gewoon even naar het toilet kunt. En op de Houtmarkt zit ook nog het VVV-informatiepunt dat 7 dagen per week geopend is en waar ze zeer klantvriendelijk zijn. En tenslotte -beste wethouder- is het keurige schone toilet in het gemeentehuis ook voor iedereen toegankelijk.

Uit recent onderzoek van de rekenkamer in Amsterdam blijkt dat zo’n openbaar toilet -inclusief onderhoud voor 20 jaar- al snel 200.000 euro kost. En we weten allemaal dat Zutphen niet veel centjes heeft. Hier wordt een dure oplossing gezocht voor een probleem dat er niet is. Volgende agendapunt graag.