Eric van Schie ging langs bij Nelly Derksen in de Museumhaven. Foto: PR

Eric van Schie ging langs bij Nelly Derksen in de Museumhaven. Foto: PR

Museumhaven Zutphen: Het grootste maar onbekendste museum van Zutphen

Open Monumenten- dag 2021

ZUTPHEN - Mijn monument is jouw monument. Dat is het thema van Open Monumentendag 2021 waarbij gastvrijheid en toegankelijkheid centraal staan. Iedereen is op 11 en 12 september namelijk welkom in de tientallen monumenten die in dit weekend gratis toegankelijk zijn. Het comité van Open Monumentendag Zutphen bezoekt alvast een aantal van die plekken. Secretaris Eric van Schie ging langs bij Nelly Derksen in de Museumhaven.

De Museumhaven is het grootste museum van Zutphen. Tegelijkertijd is het ook het meest onbekende museum van de stad. De haven ligt aan de IJssel op de Voormars, ter hoogte van het oude pand van Alliander. Hier liggen zeventien historische schepen met elk een uniek verhaal. Eric van Schie: "Toen ik hier voor het eerst kwam voor een voorstelling van Wolfram Reisiger had ik geen idee waar ik terecht kwam. Maar het is zo mooi hier en ik werd overdonderd door het verhaal. Het brugschip, waarin het optreden was, kende ik wel van naam maar dat dit écht een varend onderdeel van een brug is geweest? Ik had geen idee! Het is jammer dat de Museumhaven niet bekender is. Daarom hoop ik dat veel mensen hier tijdens Open Monumentendag een bezoekje gaan brengen."

Brugschip
Een van de bewoners van de Museumhaven is Nelly Derksen die al vijftig jaar op de Walravina woont en sinds het ontstaan van de Museumhaven in 2000 in de Zutphense haven woont. Ze begroet Eric op het brugschip en begint meteen te vertellen: "Dit brugschip is gebouwd in 1896 en was het allereerste machine-brugschip in Nederland. In 1936 is het naar Zutphen gekomen om hier jaar nog een jaar dienst te doen tijdens werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug die toen werd verbouwd van klapbrug tot hefbrug." Nelly vertelt ook bevlogen over andere bijzondere schepen in de haven. "Nieuw in onze haven is het schip De Zes Broeders. Dit is een heel bijzonder kofschip uit 1909 met één mast die gebouwd is om op zee te varen. En zie je de Naias? Dit schip figureerde in de film Ventoux." Ook laat ze met trots haar eigen historische schip uit 1906 zien waar je bij binnenkomst een eeuw teruggaat in de tijd.

Verbinding
Een andere reden voor Eric om de Museumhaven uit te lichten is omdat zijn vrouw Carla uit een schippersfamilie komt. "Mijn vrouw heeft de eerste vier jaar van haar leven aan boord gewoond en wordt nog altijd rustig van klotsend water tegen de boeg", vertelt Eric. "En de haven sluit natuurlijk fantastisch aan op het thema dit jaar ‘jouw monument is mijn monument’. Hier in de haven liggen nu zeventien schepen waarvan er tien bewoond zijn. Het is het thuis van de schippers. Op 12 september heten ze graag zoveel mogelijk bezoekers welkom om hun varende monumenten te delen met anderen."

De Museumhaven is in principe van zonsopkomst tot zonsondergang vrij toegankelijk. Tijdens Open Monumentendag op zondag 12 september zijn er van 12.00 tot 17.00 uur een aantal schepen te bezichtigen waaronder de Walravina en Het Brugschip. Ook zijn er rondleidingen en lezingen. Adres: Bolwerksweg, Houthaven.


museumhavenzutphen.nl 

www.openmonumenten dagzutphen.nl 


[APART KADER]

Dweilorkesten en Techniek

Op 11 en 12 september is méér te doen in Zutphen. Op 11 september is de jaarlijkse Bos Dweildag en op 12 september wordt het Techniek en doe-festival Ambacht 21 gehouden. Beide evenementen spelen zich af in de binnenstad.