Nienke Stoop, holistisch arts en auteur van het boek Levenskracht. Foto: Petra van Vliet
Nienke Stoop, holistisch arts en auteur van het boek Levenskracht. Foto: Petra van Vliet

'Mijn specialisatie is vruchtbaarheid'

'Uit de testen blijkt dat je het beste geneeskunde kunt studeren', kreeg Nienke Stoop te horen van een onderwijspsycholoog, na het behalen van haar vwo-diploma met voornamelijk bèta vakken. Als achttienjarige stelde zij zich een wachtkamer voor, vol met ongezond levende mensen die van haar zouden verlangen om hen beter te maken. Ze besloot op reis te gaan. 

Door Jolien Wilmar

"Mijn hele jeugd heb ik zeer fanatiek op topniveau gehockeyd, met een scheve rug tot gevolg. Toen ik daar tijdens mijn reis in Australië last van kreeg, werd mij een speciale behandelaar aangeraden. Ondanks het feit dat die aan de andere kant van Australië woonde, ging ik naar hem op pad. Hij bleek opgeleid door de Aboriginals, was gespecialiseerd in Oosterse kruidengeneeswijzen, acupunctuur en Qi Gong. Deze geneesheer zette mijn rug recht en liet mij een totaal nieuwe manier van genezen zien. Ik vroeg hem of hij mij wilde opleiden, maar hij zei dat ik gewoon geneeskunde moest studeren om me daarna bij te scholen in wat ik maar wilde. En dat heb ik gedaan.

Wat me het meest boeide tijdens de studie geneeskunde, was het vakgebied: psycho-neuro-endocrino-immunologie. Dat is de wetenschap die onderzoekt hoe onze gevoelens, ons zenuwstelsel, onze hormoonhuishouding en ons immuunsysteem elkaar beïnvloeden.

In de Oosterse geneeskunst wordt er gesproken over energiebanen die door ons lichaam lopen en die geblokkeerd kunnen zijn door gedachten, overtuigingen en ingrijpende gebeurtenissen. De Westerse geneeskunst kent dit idee ook, daar heet het biofotonen technologie, of kwantum fysica, dat gaat uit van het idee dat alles trilling is. Onze gedachten, overtuigingen, gedrag en onze organen bestaan allemaal uit trilling en beïnvloeden elkaar. Je zou dit de ecologie van het menszijn kunnen noemen. Dat vind ik leuk om dat zo te zeggen, want mijn moeder was de eerste vrouwelijke ecologiestudent van Nederland en mijn vader was bodemkundig ingenieur. Zij onderzochten de natuurwetten van de aarde, ik houd me bezig met de natuurwetten van de mens.

Tijdens een stage in Noord-India, kreeg ik een lift van de persoonlijk vertaler van de Dalai Lama. Ik moet bekennen dat ik nauwelijks wist wie de Dalai Lama was, maar ik werd uitgenodigd om bij een dialoog aanwezig te zijn tussen de Dalai Lama en Westerse wetenschappers. Zo kwam ik in aanraking met het Tibetaanse boeddhisme. In India leerde ik hoe ik via meditatie bij de kracht van verstilling kon komen. Dat raakte mij zeer, want ik kende alleen de negatieve kant van verstilling, namelijk verlamming.”

De kracht van de eerste 1000 levensdagen
Nienke vertelt dat haar natuurlijke reactie op stress verlamming is. "Sommige mensen slaan op de vlucht of schieten in een enorme dadendrang als ze onder spanning staan en anderen komen juist tot stilstand. De manier waarop ieder mens op het leven reageert heeft veel te maken met de eerste 1000 dagen van ons bestaan."

Over die periode uit haar eigen leven vertelt ze dat ze in Mexico geboren is. Daar was het gebruikelijk om baby'tjes stevig in te bakeren. De moeders lagen op de kraamafdeling en de kinderen op de kinderafdeling. Wanneer het tijd was om te drinken maakte de verpleegkundige een ronde langs de moeders met de baby's in kartonnen dozen op een trolley. Het deed de moeder van Nienke verdriet dat ze haar dochter niet bij zich mocht houden. Ze had haar twee eerstgeboren zoons wel vanaf de geboorte bij zich gedragen.

Nienke vertelt dat een baby die tijdens de eerste weken niet bij zijn moeder mag zijn deze afgescheidenheid als levensbedreigend ervaart. De ervaring van levensbedreiging in die eerste weken brengt een diep mechanisme van vechten, vluchten of verlamming op gang. "Vooral wanneer ik te maken heb met afwijzing, ook als dat een kleine vorm van feedback is, treed bij mij dit mechanisme weer in werking en schrik ik enorm, voel ik me bedreigd en sla ik innerlijk op de vlucht.

Ik ben daarin niet uniek, dit is een normaal menselijke reactie, waarbij vaak ook nog een verminderd vermogen tot luisteren ontstaat. Het middenoor functioneert slechter, alsof de zintuigen helpen de afwijzing buiten te sluiten. Sinds ik begrijp dat dergelijke diepe reacties voortkomen uit die eerste 1000 dagen van ons leven, kan ik mijn cliënten helpen hun disproportionele reactiepatronen te herkennen en los te laten, door de oorspronkelijke verwonding die de oorzaak van het vecht-, vlucht- of verlammingsgedrag is, te helpen helen.

Een weg naar vruchtbaarheid
Mijn specialisatie is vruchtbaarheid en ongewenste kinderloosheid. Wanneer de reguliere geneeskunst geen reden kan vinden waarom een stel niet zwanger raakt, wordt het paar naar huis gestuurd met het advies om het gewoon te blijven proberen. Middels gesprekken en acupunctuur begeleid ik deze stellen naar vruchtbaarheid, door de vitaliteit te helpen verhogen en onbewuste psychische belemmeringen te helpen opruimen.

Ik werk met volwassenen met een kinderwens, aanstaande ouders, zwangere vrouwen en jonge ouders, om ze te helpen die eerste 1000 dagen van hun kindje (gerekend vanaf de dag van de conceptie), zo gezond mogelijk te laten verlopen. Zodat het kind later in zijn leven zo min mogelijk 'trauma' te verwerken heeft en gesteund wordt in zijn natuurlijke talent voor plezier, compassie en groei."

Nienke begon als spoedarts op de EHBO, doorliep in de tussenliggende vijfentwintig jaar tal van opleidingen en bundelde haar kennis en wijsheid in haar recent uitgekomen boek Levenskracht. De online presentatie van dit boek is te volgen op woensdagavond 7 juli, via www.lotuscoach.nl/online-boekpresentatie-levenskracht. Het boek is verkrijgbaar bij de Zutphense boekhandels.