Te weinig demo- cratische controle op rechtszaken gemeente

De fractie van Burgerbelang Zutphen Warnsveld wil dat de gemeenteraad meer betrokken wordt bij de rechtszaken waarin de gemeente verwikkeld is. Raadsleden worden nu nog te vaak verrast met uitspraken en beroepsprocedures waarvan niet duidelijk is wat de insteek van de gemeente is. Hiervoor dient de fractie tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota op 2 juli 2021 een motie in.

De wens om meer inspraak te krijgen op de manier waarop de gemeente omgaat met rechtszaken komt voort uit een aantal juridische procedures van de afgelopen jaren. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld het waterpompendebâcle op de Teuge, de afhandeling van letselschade door de omgevallen boom bij de aanlegplaats en de recente uitspraken van de Raad van State met betrekking tot het windpark bij het Twentekanaal. Burgerbelang is van mening dat deze rechtszaken een eigen leven zijn gaan leiden, zonder dat er democratisch toezicht was. De wenselijkheid van het aanspannen van een rechtszaak door de gemeente of het aantekenen van een hoger beroep zou ook bepaald moeten worden door de gemeenteraad.

In navolging van een project in Eindhoven, waarbij de gemeenteraad heeft besloten dat wanneer de gemeente een burger voor de rechter daagt, is het voor Zutphen ook een goed idee om als gemeenteraad kaders te stellen aan de manier waarop en de gelegenheden waarbij een rechtszaak beter is dan bijvoorbeeld mediation. 

Burgerbelang is van mening dat de gemeente zoveel mogelijk rechtszaken moet voorkomen. Dat heeft een groot financieel voordeel, maar het doet ook principieel recht aan de positie van de gemeente ten opzichte van de burger; de gemeente moet altijd in gesprek gaan, meedenken en oplossingen aandragen. Een rechtszaak zal soms onvermijdelijk zijn, maar het mag volgens Burgerbelang nooit een automatisme worden.


Burgerbelang Zutphen Warnsveld