Burgerbelang wil streep door windmolenplannen

Burgerbelang wil streep door windmolenplannen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen moet nu echt afscheid nemen van de afgewezen windenergieprojecten en -plannen. Dat stelt de gemeenteraadsfractie Burgerbelang Zutphen Warnsveld in een motie die zij op 2 juli tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota indient.

De afgelopen jaren heeft de gemeente veel tijd en geld geïnvesteerd in het realiseren van een windpark bij het Twentekanaal en een haalbaarheidsonderzoek voor windturbines in het buitengebied. Het windpark is afgewezen door de Raad van State en het onderzoek toonde aan dat windturbines niet in te passen zijn binnen de gemeentegrenzen.

Daarnaast is er door een uitspraak van het Europese Hof naar aanleiding van bezwaren van omwonenden vastgesteld dat bij het plaatsen van windparken, er veel meer aandacht moet zijn voor de effecten op de leefomgeving.

Dit leidt tot de conclusie dat het voor Zutphen einde verhaal is en dat dit hoofdstuk gesloten moet worden. De voormalige wethouder van duurzaamheid heeft na de afwijzing van de Raad van State aangegeven dat rustig gekeken zou worden of de gemeente in hoger beroep zou gaan tegen de uitspraak. Burgerbelang wil met de motie voorkomen dat de kosten die gepaard gaan met deze projecten door blijven lopen en de omwonenden in onzekerheid achterblijven.