Jasmijn Penterman is hartstikke blij met de fijne hulp en adviezen van jongerenstraatcoach Fatih Eren. De jonge Zutphense staat hierdoor weer positief en vol energie in het leven. Foto: Rudi Hofman

Jasmijn Penterman is hartstikke blij met de fijne hulp en adviezen van jongerenstraatcoach Fatih Eren. De jonge Zutphense staat hierdoor weer positief en vol energie in het leven. Foto: Rudi Hofman

Jasmijn heeft dankzij hulp van jongerenstraatcoach Fatih weer volop energie en perspectief

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.

ZUTPHEN - Voordat ze hulp durven te vragen, spelen veel vastgelopen jongeren ‘eerst een tijd verstoppertje’, is de ervaring van jongerenstraatcoach Fatih Eren. Aan de hand van het verhaal van Jasmijn (19) hoopt Fatih (42) jongeren in de gemeente Zutphen te laten zien dat hij namens Perspectief Zutphen altijd klaarstaat om ze een luisterend oor te bieden, advies te geven en ze te helpen uit hun persoonlijke crisis te komen. Een begeleidingstraject is gratis en een indicatie is niet noodzakelijk.

Door Rudi Hofman

Bij het betreden van de woning aan de Molenweg in De Hoven die dienstdoet als ‘kantoor’ van Perspectief Zutphen maakt Jasmijn Penterman een zeer opgewekte en energieke indruk. De 19-jarige Zutphense heeft er net een volledige werkdag als bezor­­­ger van automaterialen opzitten, maar oogt zo fris als een hoentje.

Een half jaar geleden was dit ondenkbaar geweest. Jasmijn werkte toen nog bij de Jumbo en voelde zich eenzaam en ongelukkig door een gebrek aan sociale contacten. In januari had zij haar ouderlijk huis verlaten. Sindsdien deelt zij een woning met vier anderen, die ze alleen ‘hallo en dag’ zegt.

Ernstig zorgen 
De moeder van Jasmijn maakte zich ernstig zorgen om haar dochter en stuurde in februari een mailtje naar Perspectief Zutphen. Fatih liet de moeder in een reactie weten dat hij liever mét in plaats van over jongeren praat en dit leidde al snel tot een eerste belletje met Jasmijn. “Ik wilde zelf ook hulp, omdat ik niet wist hoe ik het allemaal moest betalen en ik zat niet goed in mijn vel.”

Na enkele telefoongesprekken volgde begin maart de eerste fysieke ontmoeting met Fatih aan de Molenweg. Jasmijn: “Ik had Fatih al eens eerder gezien toen ik in de Zuidwijken veel op straat hing. Dit maakte het voor mij gemakkelijker met hem te praten en ik vond het ook fijn dat het gesprek in een woning plaatsvond in plaats van op een kantoor.”

Fatih zegt het prettig te vinden dat Jasmijn zich direct volledig openstelde en zonder schroom vertelde waartegen zij allemaal aanliep. Zo had zij bijvoorbeeld geen idee hoe ze het financieel moet bolwerken als ze haar baan zou opgeven om een opleiding te gaan doen. Haar grote wens. 

Bijverdienen
“We hebben samen uitgezocht of Jasmijn recht heeft op studiefinanciering. Dat bleek het geval. Als ze naar school gaat, zou ze om haar woon- en leefkosten te kunnen betalen eventueel wat kunnen bijlenen, maar beter is dit geld bij te verdienen”, zegt Fatih. Jasmijn hoopt dit straks in de avonduren te gaan doen bij haar oude werkgever Domino’s Pizza.

Jasmijn heeft haar zinnen gezet op de driejarige opleiding Begeleider specifieke doelgroepen aan het Graafschap College in Doetinchem. Op deze school begon ze enkele jaren geleden al eens een zorgopleiding die zij vroegtijdig afbrak, omdat ze met zichzelf in de knoei zat. Samen met Fatih heeft ze de school gebeld en daarna is zij hier in haar eentje naar toegegaan. 

Doorleren
Inmiddels weet Jasmijn dat ze in augustus met de opleiding kan beginnen. “Ik heb echt nog nooit zin gehad om naar school te gaan, maar nu sta ik te popelen. Als deze opleiding op niveau 3 goed gaat, ga ik meteen door op niveau 4 zodat ik persoonlijk begeleider kan worden”, zegt de Zutphense enthousiast. Haar hervonden levensvreugde en energie is niet onopgemerkt gebleven. “Mijn moeder zegt: ‘ik heb de oude Jasmijn weer terug’. Daar ben ikzelf ook blij mee.” Fatih is blij dat hij Jasmijn heeft kunnen helpen de boel weer op de rit te krijgen. “We hebben afgesproken eind september te kijken hoe het dan met Jasmijn gaat, maar in de tussentijd kan zij mij altijd bellen.”

Als jongerenstraatcoach struint Fatih heel Zutphen af om vooral op straat jongeren te spreken en een vinger aan de pols te houden. Naast hangplekken laat hij zich onder meer vaak bij scholen zien. Hij probeert jongeren op de juiste toon aan te spreken op hun gedrag en geeft ze gevraagd en ongevraagd advies zonder zichzelf aan hen op te dringen. 

Jasmijn zegt hierover: “Als jongerenstraatcoach moet je jongeren laten weten dat je er bent en dat ze bij je kunnen aankloppen. Eerst heb ik dit heel lang uitgesteld, maar ik weet nu dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen als je ergens mee zit of iets niet weet.”

Posters
Op alle middelbare scholen in de gemeente Zutphen komen in het begin van het nieuwe schooljaar posters met de foto’s en contactgegevens van Fatih Eren­­­­ en zijn directe collega Jeroen Waijenberg te hangen.


www.perspectiefzutphen.nl

Afbeelding