Esther en Serge van Dijk staan met de veteranenvlag klaar om de mede-veteranen te verwelkomen. Foto: Arjen Dieperink

Esther en Serge van Dijk staan met de veteranenvlag klaar om de mede-veteranen te verwelkomen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Aangepaste Veteranendag in voormalige Detmerskazerne

LOCHEM - De Nederlandse Veteranendag gaat in verband met de geldende coronamaatregelen voor de tweede keer niet door. Ook de Veteranendag en de herdenking in Lochem zijn afgelast. Wel kunnen de veteranen zelf in kleinere kring bijeenkomen in Ontmoetingscentrum Detmerskazerne in Eefde, aldus Serge van Dijk.

Door Arjen Dieperink

Van Dijk is zelf veteraan en bestuurslid van Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne. "Wij staan hier zaterdag aanstaande wel even stil bij de Veteranendag. Uiteraard hebben wij hierover overleg gehad met de gemeente Lochem en we houden ons aan de geldende RIVM-regels. De veteranen zijn van harte welkom, vanaf 10 uur zijn we bij elkaar." Elk jaar vindt de Veteranendag plaats op een zaterdag rond 29 juni, de geboortedag van wijlen prins Bernhard. In een brief aan de veteranen woonachtig in Lochem heeft burgemeester Sebastiaan van 't Erve laten weten dat de kranslegging bij het Indië-monument wel doorgaat. "Maar dit gebeurt in klein gezelschap met enkele kinderen van de Joppeschool." Vanaf 26 juni zijn de opnames van deze plechtigheid bij het monument te zien op onderstaande website. "Wat was het fijn geweest om elkaar dit jaar weer live te ontmoeten. En elkaar stevig vast te houden", aldus de burgemeester in zijn brief. "Maar ik heb echt goede hoop dat dit volgend jaar weer kan. Ik wens voor u en uw naasten een goede gezondheid. Heel graag tot ziens in 2022."

Bosnië
Van Dijk heeft ook de laatste woorden van de burgemeestersbrief gelezen. Serge en Esther van Dijk hebben bij de Koninklijke Landmacht gediend. Beide zijn in twee verschillende, maar in tijd overlappende, periodes in Bosnië geweest. "Wij zaten in verschillende compounds", vertelt Serge. Esther vult haar man aan: "Twee maanden waren wij in hetzelfde gebied. Dat had voor- en nadelen. Je ziet als vrouw dat je man een gevaarlijke opdracht krijgt, en dat weet je niet als je thuis in Nederland zit. Het voordeel was dat wij toestemming kregen om samen de Kerstdagen door te mogen brengen." De Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne heeft contact gehad met sectie veteranenzaken en Postactieven van de Koninklijke Landmacht. "Wij krijgen zonder meer zaterdag namens de Landmacht bezoek, dit geeft onze bijeenkomst nog een officieel tintje", aldus Esther van Dijk, penningmeester, die samen met haar man Serge (voorzitter) en algemeen lid Raymond Pietersen het dagelijks bestuur van de de Stichting vormt.


lochem.nl/veteranendag2021