Karin Kroontje weet uit eigen ervaring hoe je aan de hand van meditatie, yoga en massage met jezelf en anderen in contact kunt komen. Foto: Eric Klop
Karin Kroontje weet uit eigen ervaring hoe je aan de hand van meditatie, yoga en massage met jezelf en anderen in contact kunt komen. Foto: Eric Klop

Karin Kroontje coacht vanuit haar hart

Massage-, meditatie- en yogapraktijk De Stroming maakt doorstart in Eefde

Door Eric Klop

EEFDE – Karin Kroontje verhuisde eind vorig jaar met De Stroming, haar praktijk voor coaching, massage, meditatie en yoga, van Arnhem naar Eefde. Begin deze maand nam zij daartoe naast haar woning aan de Papaverhof 23 een chaletje in gebruik, dat alle rust en sfeer brengt die voor haar heilzame activiteiten evenzeer nodig zijn.

‘Van bewustwording naar beweging in verbinding’, zo luidt een der motto’s van de yoga- en meditatie die de 51-jarige docente zowel individueel als in groepsverband biedt. “Op een nuchtere manier”, benadrukt ze. “Om mensen vanuit eigen kracht met zichzelf in contact te brengen en van daaruit met anderen. Je doet dit zelf. Jij bent de baas. Ik reik de handvatten aan. Oefeningen waarmee je in één keer voelt dat je staat. Alerter bent, stabiel de dag begint en beleeft. Met rust in het proces dat in je hoofd plaatsvindt.”

Karin Kroontje weet waarover ze praat. Ze noemt zich een ervaringsdeskundige. Ooit had ze een drukke baan en een soms hectisch gezinsleven. “Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Opeens, nu zo’n twaalf jaar geleden, ging dat niet meer. De emmer liep over. Een burn-out! Op aanraden van een vriendin kwam ik met yoga en meditatie in aanraking. Dat hielp mij om bewuster te leven. Rust te vinden en met mijzelf in contact te komen. Alledaagse dingen een plek geven. Heb ik zin in één of twee kopjes koffie? Niet automatisch opnieuw inschenken. Met erbij en aanwezig zijn geniet je meer van het leven.”

Het roer was om. Ze liet haar carrière in de informatietechnologie voor wat het was en begon een hbo-opleiding tot yogadocent. Met succes, hetgeen medio 2018 leidde tot een eigen praktijk in haar toenmalige woonplaats Arnhem: De Stroming. Die ze eerst nog combineerde met een baan in het verandermanagement. “Het bleek een leuke uitdaging om bij mensen in alle nuchterheid ballonnetjes op te laten waarmee ze wat kunnen”, kijkt Karin terug. Totdat een half jaar geleden de liefde haar naar Eefde bracht. En ze thans met veel persoonlijke ervaring, volop kennis en met heel haar ziel en zaligheid alle pijlen richt op coaching aan de hand van meditatie en yoga.

En massage, niet te vergeten. Ook daarin heeft ze zich bekwaamd. Shiatsu is een van de methodes die Karin Kroontje in haar veelzijdige praktijk toepast. Een ander heet Lomi Lomi. “Dit komt uit Hawaii, waar het in vroeger tijden werd aangewend om krijgers na de strijd te laten herstellen. Het is een zeer ontspannende oliemassage, met gebruik van de onderarmen. Lange, rollende bewegingen die mensen een relaxed gevoel geven. Zachte Hawaiiaanse muziek op de achtergrond doet de rest.”

De doorstart van De Stroming die haar komst naar Eefde met zich meebracht viel midden in de diepste krochten van de coronacrisis. “Massage mocht niet. Coaching met meditatie en yoga gebeurde online of in de buitenlucht. Gelukkig zijn er nauwelijks nog restricties. Nu de versoepelingen doorzetten blijkt er ook veel behoefte aan massage. Na alle beperkingen willen mensen weer contact”, besluit Karin Kroontje uit de grond van haar hart.

Wie belangstelling heeft voor een gratis intakegesprek of meer wil weten, kan terecht op de website.


www.destroming.nu