Wandelconcert door oude binnenstad

ZUTPHEN - Op zondag 27 juni om 16.00 uur is er in de binnenstad van Zutphen weer een uniek wandelconcert. De toegang voor het wandelconcert is gratis, vrije gift na afloop.

Zutphen kent naast het Baderorgel in de Walburgiskerk ook het historische Timpeorgel in de St. Janskerk. Deze orgels worden beide bezocht gedurende een wandelconcert, waarbij men door de oude binnenstad van de ene locatie naar de andere wandelt.

Er is een pauze ingelast op het Wöhrmannhofje, waar de beiaard uit 1644 van de Wijnhuistoren uitmuntend te beluisteren is.

De oorspronkelijke klokken – gegoten door de Gebr. Hemony – zijn op één na verloren gegaan bij een brand in 1920 en vervangen door nieuwe, die in de oorlog werden geroofd. Klokkengieter Van Bergen heeft daarna een nieuw carillon geleverd, dat in 1980 geheel gerestaureerd en gedeeltelijk opnieuw gegoten is door de firma Eijsbouts.

Tijd en plaats
Wandelconcerten door de binnenstad van Zutphen kennen het volgende schema: 16.00 uur St. Janskerk, Nieuwstadskerksteeg, om 16.30 uur beiaard Wijnhuistoren (luisterplaats: Wöhrmannhofje) en om 17.00 uur Walburgiskerk.

Over de musici
Klaas Stok is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-orgel bespeelt en artistiek verantwoordelijk is voor de concertserie van de Stichting Henrick Bader Orgel. Hij speelde en dirigeerde vele concerten voor deze stichting en bracht een cd met onder andere de Schübler-Chorãle van J.S. Bach uit. Afgelopen najaar verscheen vooruitlopend op het Sweelinckjaar 2021, een cd met orgelwerken van J.P. Sweelinck. Als dirigent is hij werkzaam bij verschillende professionele koren. Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor en sinds 2018 is hij chef-dirigent van het NDR-koor in Hamburg.

De beiaard wordt tijdens dit wandelconcert bespeeld door Frans Haagen. Hij is de 22ste, door het stadsbestuur aangestelde beiaardier van Zutphen. Iedere donderdagse marktdag beklimt de stadsbeiaardier de Wijnhuistoren en bespeelt hij het carillon. Hij programmeert ook de melodieën voor de klokkenspelcomputer. Frans Haagen studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus.