Margo Paap-Gerritsen was gek op hardlopen. Zij overleed afgelopen december. Foto: Jeffry Paap

Margo Paap-Gerritsen was gek op hardlopen. Zij overleed afgelopen december. Foto: Jeffry Paap

Hardloopschool nieuw onderdeel van instituut marsbentum

Eerbetoon van bevlogen Zutphenaar aan overleden Margo Paap-Gerritsen

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Aan zijn Zutphense dans-, sport- en lifestyleschool heeft Mars Bentum met marsbentumRUNS een vierde poot toegevoegd. Achter het ontstaan van deze loopschool gaat een bijzonder en ontroerend verhaal schuil; eentje waarin twee zielsverwanten elkaar stimuleren en opzwepen om telkens het beste uit zichzelf te halen.

Vier, vijf keer in de week loopt Mars Bentum ‘s ochtends in alle vroegte twaalf tot veertien kilometer hard. De Zutphenaar had, zo zegt hij, nooit gedacht dat hij na twintig jaar weer zo fanatiek met running bezig zou zijn. In samenwerking met Running Movements is Mars een loopschool begonnen. Zijn hervonden looppassie speelde in dit besluit slechts een bijrol.

Volgens de energieke trainer/docent (“coach vind ik vreselijk, iedereen lijkt zich tegenwoordig zo te noemen”) is de loopschool aan Margo Paap-Gerritsen te danken. De Zutphense overleed op 16 december aan leverkanker. Vier jaar geleden trof de vader van Mars hetzelfde lot.

Isendoorn
Mars: “Ik ontmoette Margo jaren geleden bij AeroFitt toen ik daar trainer was. Zij volgde bij mij een les yoga of pilates, dat weet ik niet zo goed meer. Na de les raakten we aan de praat en Margo vertelde dat zij veel hardliep, wij bleken een gedeelde passie voor Zweden te hebben en samen op het Isendoorn College te hebben gezeten.”

Niet veel later maakte Margo de overstap van AeroFitt naar de school van Mars aan de Hanzeweg, waar hij haar persoonlijke trainer werd. Margo was een ambitieuze en succesvolle productontwikkelaar en productmarketingexpert. Zij wilde een nieuwe onderneming beginnen en vroeg Mars of ze zijn onderneming hiervoor als casus mocht gebruiken.

Visionair
“Mijn bedrijf en ikzelf werden helemaal ontleed. Het voelde alsof ik werd afgepeld. Als ik zou willen groeien, moest ik van Margo veel dingen veranderen waaronder de uitstraling van mijn school. Zij was in haar vakgebied een visionair en vroeg: ‘Hoe gaat het instituut Mars Bentum eruitzien?’ Eerst wilde ik niets veranderen, maar later hebben we de hele school aangepakt en de naam aangepast in marsbentum DANS/SPORT/LIFESTYLE. Hier komt RUNNING bij”, zegt Mars.

Persoonlijk is Mars dankzij Margo naar eigen zeggen veel doortastender geworden. “In mijn personal trainingen ga ik tegenwoordig heel ver; soms grijp ik mensen letterlijk bij de keel. Het moet wel op mijn manier gebeuren, anders gaat het niet werken. Ik wil heel graag snel tot de kern doordringen.”

Kerstsferen
Mars heeft Margo tot vlak voor haar dood als personal trainer begeleid. De twee hadden een speciale band en bijzonder veel respect voor elkaar. “Wij waren echt zielsverwanten. Ruim voor de feestdagen was de school al grotendeels in kerstsferen gebracht zodat ik Margo hiervan foto’s kon sturen.” Kerst 2020 heeft Margo niet meer mogen meemaken. Haar man Jeffry traint bij marsbentum.

De nieuwe loopschool marsbentumRUNS is een eerbetoon aan Margo Paap-Gerritsen. Mars zocht hiervoor de samenwerking met Running Movements, het bedrijf in hardloopbegeleiding van atleet Gert-Jan Wassink.

Walter Stouten verzorgt in Zutphen de hardlooptrainingen en Mars is hier met kracht- en flexibiliteitstrainingen intensief bij betrokken: “We begonnen een maand geleden met enkele deelnemers en nu zijn dat er al bijna twintig. We willen dit graag gaan uitbreiden en er is dan ook ruimte voor nieuwe trainers.”

Nieuw hardloopevent
In april 2022 moet in Noorderhaven het startschot klinken van de eerste marsbentumRUN. De naamgever hoopt dit hardloopevent van de grond te krijgen en wil hier een goed doel aan verbinden dat samenhangt met het thema kankerbestrijding. "Ik hoop dat we bij Het Koelhuis kunnen starten. Als we de honderd deelnemers halen, ben ik allang blij. Het is de intentie er een terugkerend evenement van te maken, bijvoorbeeld eens per twee of drie jaar.”

Behalve in Zutphen geeft Mars ook lessen in Amsterdam. Bij SportCity in de hoofdstad is hij een vaste LessMills-trainer. Hij woont in beide steden. Mars begon in 1996 in de Zutphense binnenstad een dans- en theaterschool. Na twee keer door hoogwater te zijn getroffen, verhuisde hij op advies van zijn vader elf jaar geleden naar de Hanzeweg. Van een (verlate) viering van het 25-jarige bestaan komt het waarschijnlijk pas in de loop van volgend jaar.


www.marsbentum.nl

Instagram: marsbentumRUNS

0651231664

Het logo van de hardloopschool van marsbentum.