Jonge vogelaars op pad tijdens de speurtocht. Foto: Ellen Hochstenbach

Jonge vogelaars op pad tijdens de speurtocht. Foto: Ellen Hochstenbach

Jonge Vogelaars werpen zich op vogelspeurtocht

ZUTPHEN - Wie afgelopen zaterdagochtend in het parkbos van Voorstonden wandelde kan het niet ontgaan zijn dat een aantal kinderen onderzoek deed aan veren, een proefje uitvoerden met eieren, met de oren gespitst naar zingende vogels luisterden en van alles in een werkboekje opschreven. Dit waren de Jonge Vogelaars uit Zutphen. Zij gingen, met de kijker om de nek, een potlood en werkboekje in de hand én vol verwachting, op pad voor een vogelspeurtocht.

Het enthousiasme spatte er bij deze jongens en meisjes van 8 tot en met 12 jaar af. Zij noteerden antwoorden in hun boekje, plakten veren in, schepten water uit de vijver voor een invet-proef, tekenden gecamoufleerde eieren, prikten een potlood door een vogelvleugel, bewonderden vogelschedeltjes en determineerden pootafdrukken.

Op de route van de ene opdracht naar de andere scoorden de Jonge Vogelaars waargenomen vogels op hun vogelbingo-formulier. Met al die bladeren aan de bomen was het niet gemakkelijk om de vogels te spotten. Maar gelukkig telde ook een vogel aan zijn zang herkennen mee.

Na afloop was iedereen razend benieuwd naar de goede antwoorden: welk ei was nu gekookt en welke rauw, waarom vetten vogels zich in, welke snavel is geschikt voor welk voedsel? De begeleiders, ervaren vogelaars van de Vogelwerkgroep Zutphen e.o., spraken de verlossende woorden en vertelden er nog enkele spannende verhalen bij. Daarna was het tijd voor een lekkere lunch, waarmee deze spannende en leerzame ochtend werd afgesloten.

Iedereen met belangstelling voor vogels en tussen de 8 t/m 12 jaar is welkom om een keer te komen kijken of de Jonge Vogelaars iets voor hem of haar is. Mail voor informatie of aanmelding naar jongevogelaars@gmail.com. Op www.vwg-zutphen.nl/jeugd is meer informatie te vinden.