Onderzoek onveilige verkeerssituaties Zutphen

ZUTPHEN/WARNSVELD - In Zutphen en Warnsveld zijn veel plekken waar de verkeersveiligheid, van met name van fietsers en voetgangers, in het geding is. Een motie tot maatregelen hiertoe, evenals een motie tot actualisering van het Verkeerscirculatieplan uit 1996, werd afgelopen week raadsbreed aangenomen.

Door Alize Hillebrink

Zutphen heeft gedateerde verkeersinrichtingen die als gevaarlijk kunnen worden gekenmerkt. Het gemeentelijk Verkeerscirculatieplan (VCP) stamt uit 1996 en voor het laatst is geëvalueerd in 2008. Op de motie met betrekking tot actualisering van het verkeersbeleid van de gemeente Zutphen werd door inwoners uit Zutphen, Warnsveld en de Hoven massaal gereageerd. “We ontvingen meer dan dertig reacties,” aldus Frans Manders van het PvdA en mede-initiatiefnemer van de motie. “Hieruit blijkt dat het een zeer gevoelige snaar heeft geraakt en terecht.”

Dat de motie raadsbreed is aangenomen betekent volgens Manders ook dat de verkeersonveilige situatie van de Paulus Potterstraat in 2022 in ieder geval moet worden aangepakt. Daarnaast staan de verkeerssituatie Emmerikseweg, de oversteek bij de Kaardebol en het Vispoortplein op de prioriteitenlijst. Manders wil in gesprek met inwoners en hun inbreng betrekken bij het inventariseren van verkeersonveilige situaties in Zutphen. “Zij zijn de gebruikers en weten als geen ander, waar de knelpunten liggen.”

Deze motie is geen eindpunt maar startpunt, zegt Manders. “Met de motie wordt druk gelegd op uitvoering en niet alleen maar op onderzoek. De indieners van de motie zullen al in de voorjaarsnota de eerste voorstellen tegemoet zien van het college.”

Vispoortplein
Noortje Schuddebeurs, wonende aan de Houtwal, vraagt al jaren aandacht voor de verkeersonveiligheid op het Vispoortplein. “Het is een weg waar regelmatig ongelukken gebeuren. Er zijn zelfs mensen die elkaar inhalen. “Vorige week was er een ongeval met een motor op de kruising Houtwal-Vispoortplein en een auto op de Houtwal,” vertelt ze. “En twee maanden terug een ongeval op de kruising Vispoortstraat-Vispoortplein.”

Wethouder Annelies de Jonge erkent het probleem bij het Vispoortplein, maar op het voorstel tot het nemen van tijdelijke snelheidsbeperkende verkeersmaatregelen wordt volgens bewoners niet gereageerd. Het hangt allemaal af van de ontwikkelingen rondom de meisjesvakschool, zegt de wethouder in een brief aan een bewoner van het Hoornwerk. Met andere woorden: dat kan nog wel even duren. De vraag doemt op of er geld is voor veiligheid in Zutphen. “Geld is volgens het zittend college inderdaad een probleem,” erkent Manders. “Maar als het moet, is er altijd wel ergens wat te vinden.”